Alba Berlin – Los Albatros oder Die Albatrosse?

Berlinska Alba i ove sezone leti na španski pogon.

Španski stručnjak, Izrael Gonzalez, đak legendarnog Aita Garsije Renesesa, i ove sezone predvodi Albatrose.

izvor: EUROLEAGUE BASKETBALL

Već godinama je vidljiva španska lucidnost u igrama Albe u vidu odličnog protoka lopte, čitanju situacija i raznih kombinovanih odbrana koje je implementirao Aito, a nastavio Gonzalez.

izvor: Slappin’ Glass

Alba je po 11 puta osvojila i domaću ligu i nacionalni Kup, što znači da imaju određenu tradiciju osvajanja trofeja u Nemačkoj koja im je i donela dvogodišnju licencu u Evroligi. Prošle sezone je zauzela 10. mesto u Evroligi, što je sasvim solidan rezultat, budući da je Alba bila izjednačena sa Baskonijom i Crvenom zvezdom, sa skorom 12-16.

izvor: ALBA BERLIN

Što se tiče igračkog kadra, Alba gotovo da nije menjala igrački kadar.

Oskar da Silva je potpisao za Barselonu, a angažovani su Janik Vetcel iz Baskonije, supertalentovani Italijan Gabriele Proćida iz bolonjskog Fortituda, kao i mladi slovenački reprezentativac Žiga Samar, koji je ove sezone pozajmljen Hamburg Tauersima. Svi ostali igrači i stručni štab iz prethodne sezone su tu.

To mnogo znači Izraelu Gonzalezu i njegovoj slobodnoj igri u napadu, koja je i bila jedna od njegovih tema minulo leto na Košarkaškoj klinici Dušan Ivković u Beogradu.

izvor: Udruženje košarkaških trenera Srbije

Gabriele Proćida predstavlja jednog od najvećih prospekata Evrolige ove sezone.

Ovaj talentovani bek, rođen 2002. godine, je izabran kao 36. pik od strane Portland Trejlblejzersa na ovogodišnjem NBA draftu i imaće premijeru na evroligaškoj sceni u dresu berlinske Albe.

izvor: NBA DRAFT JUNKIES

Alba nema veliki broj istinskih zvezda. To je jedan kompaktan kolektiv već sezonama unazad.

Najistaknutiji igrači su Luk Sikma, Džejlen Smit, Maodo Lo i već duže vreme povređeni Markus Erikson. Ostali igrači su izuzetno bitni šrafovi u ovoj simpatičnoj mašineriji Albatrosa.

foto: ALBA Berlin

Sastav Albe za sezonu 2022/23:

PG: Maodo Lo, Tamir Blat

SG: Džejlen Smit, Markus Erikson, Malte Delou

SF: Jovel Zusman, Luis Olinde, Gabriele Proćida

PF: Luk Sikma, Johanes Timan, Tim Šnajder

C: Ben Lamers, Krist Kumađe, Janik Vetcel

Trener: Izrael Gonzalez

foto: ALBA Berlin

Prvu utakmicu ove sezone, Alba će odigrati na svom terenu protiv beogradskog Partizana Mozzart Bet u petak, 7. oktobra sa početkom od 20h.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *