Aleksandar Petrović: ABA liga najbolje rešenje za regionalne klubove

Juče je utakmicom između Igokee i Cedevita Olimpije počeo ABA Superkup. Nakon pauze od tri godine, takmičenje koje zvanično označava početak sezone u regionalnoj košarci se vratilo i zaintrigiralo košarkašku javnost u regiji.

Među bivšim košarkašima, trenerima i klupskim funkcionerima koji prate turnir sa lica mesta, našao se i legendarni jugoslovenski košarkaš, Aleksandar Aco Petrović.

foto: ABA League/Dragana Stjepanović

Petrović je nedavno na svom tviter nalogu najavio dolazak na Superkup, a sada je po dolasku imao samo reči hvale o takmičenju i organizaciji:

“S obzirom da iza ovog Superkupa što se tiče organizacije stoji KK Budućnost Voli i sama kompanija ,,Voli“ jasno je da možemo govoriti samo u superlativu kada je u pitanju organizacija i sam turnir, rekao je i dodao kako zbog kasnog dolaska nije stigao da pogleda sve utakmice, već samo poslednju ali da ostaje u Podgorici do kraja turnira i da će pokušati ispratiti sve timove.

Čuvani Aca trica je na svom tviter nalogu aktivno komentarisao događaje sa Mundobasketa, pa se i ovom prilikom osvrnuo na ovo takmičenje i pohvalio zemlje regije koje su zauzele visoke pozicije:

“Mislim da je nedavno završeno Svjetsko prvenstvo pokazalo zapravo koliko se dobra košarka igra u regionu. Treba pomenuti te sjajne rezultate – Srbija je osvojila drugo mjesto, Slovenija je sedma, dok je Crna Gora 11. na svijetu. To su zaista rezultati koji su fantastični. Ako znamo koliko je igrača, što direktno, što indirektno, igralo upravo u ABA ligi posljednjih godina, onda dolazimo do jasnog zaključka da je to pomoglo svim reprezentacijama da naprave tako dobre rezultate”.

Na komentar o ABA ligi nadovezuje se ističući njenu važnost za košarku svih zemalja učesnica:

“Notorno je kazati da je ABA liga prijeko potrebna svim zemljama, ne zbog toga što bi se mi htjeli udruživati nego jednostavno ako se zatvorimo svi u svoja mala nacionalna prvenstva upitno je što ćemo od toga imati. Mislim da je ABA liga za najbolje klubove iz ovih zemalja najbolji projekt koji u ovom trenutku mogu dobiti”, rekao je nekadašnji selektor Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Brazila te nastavio priču o Superkupu:

“Nakon reprezentativnih obaveza treba se odmah prebaciti na klupske. Ovo je na neki način povratak Superkupa, jer se nije igrao već tri godine i samim tim je bitan za sve klubove, posebno jer je ovo završni dio priprema, tako da će svih osam ekipa imati tri jake utakmice. Samim tim sve ekipe imaju priliku da kroz učešće u Superkupu dodatno podignu formu i spreme se za sam početak ABA lige”.

Za sam kraj razgovora, govorio je o promenama koje je donela košarka modernog doba u odnosu na košarku koju su igrale njegove generacije:

-Ostao je isti naziv – košarka, ali mislim da su tada bila druga vremena, pa i određena pravila su se promijenila. Na svakih pet – šest godina mijenja se profil i način igranja košarke. Igrač je danas fizički spremniji, ekipe su moćnije. Prije 35 godina kada je moj klub bio dva puta prvak Evrope, mi smo bili prepuni talenta i dobrih napadačkih ideja, ali nije bilo toliko fizike i nije se igrala tako kvalitena odbrana. To je bitna razlika između košarke u tom periodu i danas.

Na pitanje čime se bavi ovih dana, odgovorio je kroz smeh:

“Skupljam papire za penziju”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *