Boško Radović: Svetsko prvenstvo prilika da se krunišu godine rada!

U susret nadolazećem Svetskom prvenstvu, naš sagovornik je bio selektor Crne Gore – gospodin Boško Radović. Nakon mnogo godina na raznim pozicijama u reprezentaciji, krajem 2019. godine je imenovan za selektora A reprezentacije i to – kao šesti u istoriji, nakon Vujoševića, Radonjića, Pavićevića, Tanjevića i Mitrovića.

Kao šef stručnog štaba je Crnu Goru odveo na po jednu evropsku i svetsku smotru košarke.

foto: FIBA

Kao pomoćni trener Zvezdanu Mitroviću ste se plasirali na Svetsko prvenstvo u Kini, a sada ponovili isti uspeh kao selektor. Mislite li da Crna Gora sa ta dva rezultata polako podiže lestvicu? Verujete li da ima prostora za dalji rezultatski napredak u kontinuitetu?

Dugo godina sam u savezu. Bio sam u stručnom štabu kod Duška Vujoševića, Dejana Radonjića, pomoćni trener kod Bogdana Tanjevića i Zvezdana Mitrovića. Sve sama imena evropske košarke! Zadovoljstvo, čast i velika škola je bilo raditi sa svim tim trenerima. Kao sto ste rekli kao pomoćni trener kod Zvezdana, plasirali smo se na SP. U tome trenutku najveći uspjeh Crnogorske košarke, četiri godine kasnije kao selektor drugi put za redom smo se plasirali na SP. Još jedan uspjeh naše košarke. Ne sad, već godinama sam zagovornik toga da svaki odlazak naše reprezentacije na veliko takmičenje je enorman uspjeh. Što se tiče nekih eventualnih ciljeva, treba ostati na zemlji i gledati ako je moguće da se sto duže održi kontinuitet odlazaka na velika takmičenja. Mi smo mala baza i to je uspjeh za nas. Sve preko toga je ekstra uspjeh.

Pored prijateljskih utakmica, pripremali ste se za Mundobasket učešćem na Igrama malih zemalja Evrope. Sada kada se SP približilo, kako bi ocenili rad Vaše ekipe u pripremnom periodu?

Mi smo na Igrama malih zemalja Evrope poslali da tako kažem jednu reprezentaciju crnogorske lige, jer u tom trenutku nisu bile završene lige, tako da nismo mogli računati na momke koji su kasnije počeli pripreme za SP. Sto se tiče priprema, vrijedno smo radili i spremali se, tj još uvijek se spremamo za početak SP. Odigrali smo 4 kontrolna meča sa reprezentacijama od kojih su neke kandidati za medalju, poput Francuske i Slovenije. Mi smo se odlučili da više treniramo sa zadovoljavajućim brojem kontrolnih utakmica, za razliku od mnogih reprezentacija koje će tokom priprema odigrati preko 10 utakmica do početka prvenstva. Ja vjerujem u trening i držim se tog načina priprema. Do sad je davao rezultate. Vidjeli smo kroz utakmice da nam treba još uvijek malo više preciznosti u oba pravca, ali sam siguran da ćemo do toga doći do prve utakmice sa Meksikom.

foto: FIBA

Meksiko, Egipat pa Litvanija. Kako ocenjujete protivnike u grupi i kako se boriti sa njima?

Sigurno da nijedna od reprezentacija koja je izborila plasman nije tu slučajno. Mi se jednako spremamo za prvaka Evrope ili svijeta kao i za one reprezentacije koje nisu na tom nivou. Dobili smo grupu u kojoj je Litvanija sigurno prvi favorit, a mi ćemo našu šansu traziti kroz prva dva meča sa Meksikom i Egiptom. Što ne znači da i protiv Litvanije nećemo traziti našu šansu i pokušati da ostvarimo dobar rezultat.

Koliko Vas raduje to što ćete na raspolaganju za SP imati i najveća imena Vaše reprezentacije (Vučević, Dubljević, Peri…)?

Više od tri godine sam selektor i po prvi put imamo sve igrače na raspolaganju. U odnosu na prošlo ljeto, tj Evropsko prvenstvo, jači smo za Nikolu Vučevića i Nikolu Ivanovića. Ostali momci su prošlog ljeta pokazali da možemo da igramo košarku na visokom nivou i da se borimo sa najjačim reprezentacijama Evrope. Ovo SP je sjajna prilika za jednu generaciju u kojoj već ima dosta iskusnih igrača da kruniše sve ove godine vrijednog rada i truda kroz jedno ozbiljno košarkaško pojavljivanje na najvećoj smotri košarke.

foto: FIBA

U Kini ste imali Derika Nidama, sada imate Kendrika Perija na svetskoj smotri. Slažete li se da je trenutno Peri u boljem momentumu nego Nidam tada i da bi mogao više da Vam doprinese?

Nidam je kroz 4 godine igranja za crnogorsku reprezentaciju dao veliki doprinos. Sa njim smo bili i na Evropskom i na Svetskom prvenstvu. Takođe i Kendrik je da ogroman doprinos na prošlom EP, a kroz kvalifikacije za SP je bio jedan od glavnih nosilaca naše reprezentacije do samog prvenstava. Samo da navedem da je poslije osvojenog Kupa Kralja u Španiji, dan poslije osvajanja sjeo u avion i došao u Tuzlu gdje smo igrali jedan od dva odlučujuća meča za sami plasman. Mi svi u savezu to jako cijenimo, tako da sam i ja sigurno više, da kažem, vezan za Kendika i nadam se da će odigrati jedno dobro SP.

foto: FIBA

Skoro celu trenersku karijeru ste posvetili reprezentaciji svoje zemlje kao pomoćni trener, da bi pre nešto više od tri godine bili promovisani u šefa stručnog štaba. Da li je entuzijazam isti kao prvog dana i jesu li Vaši dalji planovi i dalje strogo vezani za reprezentaciju, ili se ipak u međuvremenu pojavila želja za klupskim angažmanom?

Dugo godina sam u Košarkaškom savezu Crne Gore. Kao pomoćni trener, kao kordinator mlađih selekcija, kao selektor juniorske reprezentacije i evo sad kao selektor A tima. Savez mi je dao košarkaško ime i prezime i dugujem puno savezu. Naravno da sam se za sve ove godine trudio da to vratim sa savjesnim radom,ca može se reći da je za sad kruna toga – plasman na EP i na SP. Pored plasmana moram istaći jedno dobro izdanje naše ekipe prošle godine na Evropskom prvenstvu. Trenutni planovi su vezani za Savez. To je na prvom mjestu. Naravno kao treneru koji je u godinama kad najviše treba da radi i stvara volio bih da budem i u nekom klubu, jer je posao selektora da kažem sezonski i drži vas dosta mjeseci van terena, iako u tim pauzama ima uvijek nekih drugih obaveza vezano za tim. Opet kažem i da se desi neki angažman u klubu, želio bih da se poklope planovi sa Savezom, jer želim da dam savezu 100 posto mojih mogućnosti dok god se to traži od mene.

video: YouTube/FIBA

Gospodinu Radoviću se i ovim putem zahvaljujemo na vrlo prijatnom razgovoru uz iskrene želje da se sa svojom selekcijom sa Svetskog prvenstva vrati sa razlogom za slavlje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *