“Bratski derbi” u Dvorani mira i prijateljstva!

Nakon par utakmica odigranih u Beogradu, Crvena zvezda napušta srpsku prestonicu. Protivnik u 15. kolu “Evrolige” je bratski Olimpijakos koji ove sezone igra fantastično.

Ako je neki meč na papiru, nemoguća misija to je onda gostovanje u Pireju. Pogotovo ove sezone. Grčki klub je u tekućoj sezoni gubio samo dva puta kod kuće, od Monaka i Valensije.

Interesantno je da su u prošlom kolu iznenađuje izgubili od Asvela u Lionu pa bi taj duel Duško Ivanović mogao uzeti kao šansu za svoj tim.

SAŠA VEZENKOV – BUGARSKA RUŽA

Najbolji košarkaš Olimpijakosa (ujedno vrlo verovatno i Evrolige) je Saša Vezenkov. O Bugarskom fenomenu, njegovim kvalitetima ali i velikom usponu u prethodne dve godine pisali smo na našem portalu: https://flouter.rs/sasa-vezenkov-trnovit-put-asa-olimpijakosa/.

Saša je igrač sa najvećim indeksom korisnosti u ligi (25.9 PIR), drugi je poenter u ligi (19.6 pts), kao i treći skakač (7.3 reb).

Jako kompletan igrač, sa neverovatnim osećajem za igru, za pozicioniranje i konačnu realizaciju.Ako bi tražili kvalitetnom “old school” košarkaša, to bi zasigurno bio Vezenkov.

Neko ko jako dobro koristi svaki prostor koji mu se ukaže i može biti jako opasan kako sa distance tako i spolja.

OSTATAK TIMA, POVRATAK TITANA

Pored Saše, moramo spomenuti i izuzetno kompatibilan bekovski duo Slukas – Volkap. Spoj iskustva, košarkaške inteligencije, sjajne kreacije.

Kostas je već godinama među najboljim organizatorima igre u Evropi i iako se naziva ranim veteranom ima još šta da ponudi. Pre svega, tu mislim na odlična rešenja u fazi napada, brzo i uspešno čitanje protivničke odbrane i uglavnom proizvodnja naboljih rešenja. Sama činjenica da je najbolji razigravač takmičenja najbolje govori o njegovoj svestranosti.

Volkap nema tu širinu kao Kostas, ali brzinom i nešto većim atleticizmom dopunjuje sjajnog Grka. Uzima više šuteva od Slukasa i značajno je uspešniji kada igra u Pireju.

Kao završnu karakteristiku Barcokasove ekipe vidim tu fizičku dominantnost. Olimpijakos ima veliki broj takozvanih “radilica” koje neće statistički uraditi Bog zna šta.

Međutim, kada imate Vezenkova, Slukasa, Volkapa, još neki poseban lider nije potreban. Od tih izrazito zahvalnih košarkaša moram spomenuti kapitena Papanikolaua, Larencakisa, Mekisika. U reketu imaju tri jako iskusna igrača; Mustafu Fala, Džoela Bolomboja i Tarika Bleka.

Sva trojica su u zenitu karijere, sa tim što za razliku od Fala koji je bukvalno živi toranj u reketu, Bolomboj i Blek imaju nešto drugačiju i ulogu i minutažu.

Generalno ako bih morao da pričam o timskom kvalitetu Olimpijakosa, to bi bilo to enormno iskustvo. Najmlađi igrač je Džordž Papas sa 24 godine koji se realno nije ni naigrao neke košarke ove sezone.

Evidentno da imaju novca, znaju da kupe, naprave i poslože. Možda bi to još bolje bilo sa nekim drugim ko nije Barcokas, ali dobro, to su već neki lični subjektivni stavovi…

CRVENA ZVEZDA – RASTEREĆENO ILI NE?

Što se tiče Zvezde, prošlosezonski tim Dejana Radonjića naneo je prvi poraz Olimpijakosa na gostovanju. Inače, crveno – beli su bili jedna od dve ekipa koja su u oba duela pobedili pirejski klub. Većina domaćih igrača ostala je u klubu tako da znaju u kom obliku i sistemu igra Olimpijakos.

Napadački gledano, Zvezda bi morala da što ranije zaustavi protok lopte protivnika. Tačnije da od starta budu agresivni na Slukasu i Volkapu i tako spreče lagane poene Fala, Vezenkova, Papanikolaua.

Pogotovo Vezenkov i Papa često ulaze iz kornera i čekaju te “skrivene” lopte njihovih bekova. Primera radi protiv Partizana, crno – beli su odlučili da Slukasa puštaju ispod bloka što se nije dobro završilo. Zbog toga se mora ući jako u kontakt i sprečiti lagana realizacija.

Kao još jedan ekstremno važan faktor jeste skok Olimpijakosa. Barcokasova ekipa je među najboljim skakačkim timovima u ligi, posebno u situacijama promašaja u napadu.

Pri tim raznim blokovima i preuzimanjima, često Vezenkov ostane sa nižim igračem i tako ili posle skoka ode na koš ili na asistenciju. Očekujem da će se Bentil ponajviše namučiti sa Sašom i da bi trebao u napadu da ga što više umara, po cenu i neke eventualne greške.

U poslednje vreme Ben sve češće ide na građenje ispod koša, što mislim da mu manje odgovara nego izvlačenje i šut spolja.

Naravno, trebamo spomenuti i najbolje strelce Zvezde, Vildosu i Nedovića. Kampaco kao najnovije i ujedno najveće ovosezonsko pojačanje neće igrati u Pireju, mada i da igra pitanje u kom bi stanju izgledao posle samo dva treninga.

I Vildosa i Nemanja su značajno brži od Slukasa i Volkapa pa bi tu prednost mogli iskoristiti. Nisu ni Kostas ni Tomas posebni defanzivci, tačnije igraju pre svega na glavu, a ne na tu neku borbenost i agresivu.

Bitno je da Zvezdu koliko toliko krene šut, jer sigurno neće moći u odbrani zakrpiti sve.

Za kraj, očekujem jednu izuzetno zanimljivu utakmicu. Ne bi me čudilo da Olimpijakos odigra slično kao protiv Fenera (jako raspoloženo u šutu, dobro u odbrani), ali se pokazalo da može izgledati i sasvim suprotno.

Utakmica se igra u četvrtak, u Dvorani mira i prijateljstva, sa početkom od 20 časova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *