Budućnost – Alfa i Omega Morače

Od poslednjeg skenera Budućnosti prošlo je 10 dana. U međuvremenu odigrana su tri meča: poraz od Pariza, pa dve pobede, protiv Cibone i Hapoela iz Tel Aviva. Budućnost će zbog čudne selekcije biti osuđena na neke probleme do kraja sezone, ali ova tri meča su pokazala nadu da neke stvari idu na bolje.

Kroz ovaj skener biće prikazana sva tri meča kao i podsećanje na neke pređašnje.

Meč u ABA ligi protiv Cibone nije toliko relevantan, ali svakako gledajući mečeve protiv Pariza i Hapoel Tel Aviva, Budućnost konačno nije nastradala šutevima za tri poena.

Imali su i Izraelci i Francuzi dosta šuteva s distance, ali Budućnost je i bila mnogo agresivnija i prisutnija na perimetru.

U oba meča Pariz i Hapoel (iako imaju sumnjivu selekciju šuteva) su šutirali 7/24 i 3/18 za tri.

izvor: EUROLEAGUE BASKETBALL

Nisu ni prethodni protivnici blistali protiv Budućnosti u Evrokupu u šutu za tri, ali problemi u odbrani perimetra su se videli u ABA ligi, kao i protiv Hamburga i Promiteasa.

Najveći problem je bila miskomunikacija u odbrani pick & rolla, pa Kaba često nije bio efektivan koliko može biti.

Zanimljiva problematika što se tiče igre Budućnosti je drugačiji energetski pristup u ABA ligi i u Evrokupu.

U Evrokupu su se neke slabosti mnogo bolje skrivale, jasnije su se eksploatisale mane protivnika i igralo se sa mnogo više energije.

U ABA ligi Budućnost je vezala tri meča preko 95 primljenih poena i sva tri su imala makar dva od ova tri faktora – puno primljenih trojki (protiv FMP-a i Zadra), puno slobodnih bacanja dozvoljeno (sva tri meča) i puno pokušaja na obruču dozvoljeno.

Sa druge strane u Evrokupu, samo protiv Hamburga i poslednja četvrtina sa Promiteasom je odbrana Budućnosti delovala nemoćno.

Naslov je odabran sa razlogom – Budućnost nema šta da traži bez Alfa Kabe u ritmu

Francuski centar je imao zdravstvenih problema u oktobru mesecu. Uz neke povrede drugih igrača, propuštenih treninga, nije bilo lako pronaći ritam.

Ali kad je Kaba u utakmici i u ritmu, Budućnost može mnogo više stvari da radi u odbrani.

Jedna od najprimetnijih stvari, naročito u Evrokupu, je kako prisustvo Kabe omogućava agresivniju odbranu Bel-Hejnsa i Buta.

Nakon stvarno ružnog prikaza protiv Hamburga u prvom kolu gde su dopustili preveliki broj šuteva za tri poena, Budućnost dopušta najmanje trojki u celom Evrokupu – svega 30% dopuštenih šuteva za tri.

Statisika sa bballytics

Alfa Kaba u dropu protiv loših šutera iz driblinga i u high flatu protiv većih pretnji poništava dosta prednosti protivniku. Naročito je drop odbrana došla do izražaja protiv Hapoela.

Hapoel je sa poludistance gađao samo 1/11 iz igre, na obruču su imali samo 11 pokušaja, dok se većina prodora završavalo u reketu van restriktivne zone, gde je bilo 11/25 iz igre Izraelaca.

Hapoel nije ekipa koja šutira puno trojki, ali Kabina odlična zaštita obruča je terala Hapoel da uzima mnogo loše šuteve sa distance od igrača koji su slabiji šuteri. Zalmanson, Tokoto, Beni su bili totalno neutralisani u napadu.

Kontinuitet korišćenja kvaliteta

Budućnost ima loš protok lopte, jer krilni igrači nisu dovoljno dobri dodavači. To će ostati problem do kraja sezone i donositi veći broj izgubljenih lopti. Međutim, kontrola skoka i poentiranje u reketu su prisutni u svakom meču.

Što se tiče poentiranja u reketu, tu se mora istaći Tre Bel-Hejns. Dešavaju se promašaji na obruču, zbog lošijih fizikalija, ali od meča sa Slaskom je sve agresivniji na prodorima i izvlači bacanja.

Napad Budućnosti u velikoj meri zavisi od prvog koraka Bel-Hejnsa, tj. koliko uspeva da napravi prednost iz prvog koraka. Ta povećana agresivnost Bel-Hejnsa je imala cenu u izgubljenim loptama, ali poslednja dva meča je drastično manji broj izgubljenih lopti, iako je imao puno prodora.

foto: Budućnost VOLI/Filip Roganović

Takođe opet treba spomenuti Kabu, koji konstantno donosi ekstra posede nakon promašaja. Predvodi Evrokup u ofanzivnim skokovima sa skoro četiri i po prosečno, ali i odličan posao radi u građenju na drugoj strani terena.

Pored Kabe, u skoku i građenju skoka su dobri i Marko Jagodić-Kuridža, kao i Aleksandar Lazić.

Jedan od glavnih razloga zašto Budućnost ima najviši defanzivni rejting u Evrokupu nije toliko do same odbrane, koliko je do odlične kontrole skoka. Zbog toga ne dozvoljavaju lake poene posle ofanzivnog skoka.

Rejnolds na dva fronta?

Budućnost- Kameron Rejnolds
foto: KK Zadar/Zvonko Kucelin

Statistika potvrđuje jednu zanimljivu stvar, a to je da Kameron Rejnolds ima mnogo bolji pristup u odbrani kada se igra Evrokup u odnosu na ABA ligu.

Čak 18 poena manje na 100 poseda prima Budućnost sa njim na terenu u Evrokupu u odnosu na ABA ligu, ali drugo poluvreme s Cibonom i par sekvenci u prvom poluvremenu pokazuju pozitivan trend.

Imala je Budućnost problema protiv Igokee i Zadra, jer se dešavalo da Kameron ima baš slabih reakcija u odbrani.

Najveći je problem bio kada igrač kog Kameron čuva od lopte primi loptu i uhvati ga u lošem stavu, nakon čega sledi lagan prodor.

To se najviše videlo baš protiv Zadra i Igokee, gde je imao jako lenja zatvaranja, dopuštajući da protivnici dolaze do reketa.

Šta sledi dalje?

Ono što će u nastavku sezone bitno odrediti pravac Budućnosti je doprinos Arona Vajta. Vajt se još uvek traži u napadu i nije naročito efikasan sa distance, pa sa njega protivnici često rizikuju.

foto: KK Budućnost VOLI/Filip Roganović

Kako sezona odmiče, to će biti sve više eksploatisano. Uopšteno Budućnost ima problem sa šutem i ako žele igrati agresivno u reketu, mora proraditi šut, inače će se gubiti mečevi kao protiv Pariza.

Samo tri igrača u Evrokupu imaju preko 35% za tri; Printscreen: Realgm

Postoje limiti što se tiče šuta, ali moraju se naći i neka rešenja u samoj igri, kako ne bi Budućnost dolazila u priliku da se Drobnjak, Vajt i Popović ispucavaju.

foto: KK Budućnost VOLI

Jedno od tih rešenja su setovi za Rejnoldsa, ali pick & pop sa Kuridžom nije ni blizu dovoljno iskorišćen.

Takođe potrebno je da But bude agresivniji sa prodorima, a i uopšteno cela ekipa. Ne izvlače dovoljno faulova i u tom parametru su najgori u Evrokupu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *