Budućnost u novom ruhu protiv poznatog rivala

U trećem kolu Evrokupa, Budućnost dočekuje grčki Promiteas. Poznat protivnik, pošto su igrali i prošle sezone, ali u drugačijem izdanju.

Nakon pobede protiv Cedevite Olimpije, Budućnost je u seriji od tri pobeda, i pokušaće je produžiti. Sada dočekuju Promiteas, već redovnog učesnika Evrokupa.

Budućnost i Promiteas su se sastali prošle sezone u grupnoj fazi Evrokupa, i u oba meča Podgoričani su slavili bez većih problema – rezultat je bio 90-77 u Morači, dok u Dmitros Tofalos Areni je bilo 89-60 za Budućnost.

Budućnost - Edin Atić
Edin Atić prošle sezone protiv Promiteasa
foto: Budućnost VOLI

Ali Promiteas se dosta izmenio u odnosu na prošlu sezonu, pa bi red bio i da se malo predstavi ta ekipa.

Promiteas Patras – brutalan napad ili samo varijacija?

foto: Promitheas Patras/ https://www.promitheasbc.gr/

Promiteas je pred ovu sezonu pretrpeo značajne nadogradnje. Skoro svi igrači iz rotacije od prošle sezone su otišli. Ostali su Trejvis Simpson, Nikos Gkikas, Georgis Tanulis i dvojica mladih igrača, Plotas i Vasilejou.

Sa novim igračima, valja krenuti od Džozefa Janga. Trenutno jedan od najefikasnijih igrača u Evropi (beleži 27 poena po meču) je došao u Promiteas nakon višegodišnjeg seljakanja na relaciji NBA, G lige i kineske lige.

Pored Džozefa, doveli su mladog Litvanca Arnoldasa Kulboku isto iz G lige. Iz Amerike su doveli još Džerajs Helemsa, sa NC Stejt univerziteta. Sa one strane bare igrao je i mladi Portorikanac, Džordž Kondit IV, koji dolazi u Promiteas nakon sezone u portorikanskoj ligi.

Iz grčke lige, plejmejker Entoni Koven mlađi je prešao iz Arisa u Promiteas. Takođe doveli su još grčki dvojac iz Lavrija, Vasilisa Muratosa i Dimitriosa Kaklamanakisa. A potpisali su i veterana grčke lige, Mihalisa Cairelisa, koji će sa 34 godine biti najstariji u sastavu.

A poslednje pojačanje Promiteasa je Nemanja Dangubić, bivši igrač večitih rivala. Nakon sezone u Partizanu, Dangubić ostaje u Evrokupu.

Veoma mlad sastav je u pitanju, sa velikim napadačkim potencijalom.

Džozef Jang, junak meča protiv Gran Kanarije
foto: Promitheas Patras/https://www.promitheasbc.gr/

Što se tiče prikazane igre, za sada su pružali fantastične ofanzivne partije.

Trentu su dali 89 poena, a Gran Kanariji 93. U Grčkoj su isto tako bili efikasni (90 poena Lavriju, 97 Joinikiosu) ali zadnji meč i neplanirani poraz od Kolososa postavlja neka pitanja.

Da li previše zavise od šuta za tri i poludistance? Uzimaju dosta šuteva za tri, i do sad osim protiv Kolososa nisu nijednom šutirali lošije od 37%.

Dosta nizak broj pokušaja imaju iz reketa, samo 43%. Čak šesnaest ekipa ima veći procenat šuteva iz reketa. Druga su ekipa u Evrokupu po broju šuteva sa poludistance.

Koliko je održivo pobeđivati sa slabijim oslanjanjem na najefikasniji šut u košarci, šut na obruču?*

*statistika je samo iz mečeva Promiteasa u Evrokupu, sa https://bballytics.com/

Takođe bitno za Promiteas je da li mogu da se konsoliduju defanzivno. Imaju slabosti i prva dva meča u Evrokupu su više dobili na konto brutalnog napada nego što su uspevali da se odbrane. Veoma sporadična odbrana koja jako mnogo zavisi od postave na terenu.

Budućnost – očekivanja

Biće ovo interesantan izazov za Budućnost, s obzirom da idu na šutersku ekipu, kao i Hamburg.

Promiteas nije naročtio dobar u kreiranju prilika na obruču, a pored odbrane Budućnosti koja je u kontroli obruča veoma dobra teško da će i moći.

O odbrani Promiteasa teško je pričati jer su u domaćem prvenstvu dosta opuštenije pristupili prva dva kola, dok su u Evropi ipak primili solidan broj poena od Gran Kanarije i Trenta.

Ono što je bilo vidljivo protiv Gran Kanarije je da često pomažu sa 45 stepeni, pa dopuštaju dosta trojki iz tih pozicija.

Kameron Rejnolds bi mogao biti ključan igrač, pošto mu je to omiljena pozicija za šutiranje. Ali svakako meta za napadanje je Entoni Koven, koji je dosta loš defanzivac zbog lošijih fizikalija.

Sve u svemu, Budućnost bi trebala ovaj meč da dobije, ali ako Promiteas bude ponovo raspoložen kao protiv Gran Kanarije, neće biti lako.

Meč se igra u 19.00 u SC ”Morača”.


Slike Promiteasa upotrebljene uz dozvolu BC Promitheas Patras/ All usage of images of Promitheas are with the written permission of Promitheas Patras BC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *