Budućnost u Splitu: Jadranski klasik uz nova lica

U 17:00 časova, podgorička Budućnost gostuje Splitu u sportskom centru Gripe. Ovaj meč bi trebalo da bude debi novih igrača Budućnosti, Džej Džej O’Brajena i Erik Grina. Split uglavnom skupo prodaje kožu u Gripama i biće zanimljivo kako će se držati protiv Budućnosti koja je potkrepljena novom snagom.

Kao što sam već napisao, za Budućnost trebaju debitovati dva novopridošla igrača, Erik Grin i Džej Džej O’Brajen. O Eriku nemam šta više da dodam, sve je rečeno u tekstu koji sam napisao pre par dana:

Džej Džej O’Brajen

Što se tiče Džej Džej O’Brajana, ko prati Evrokup verovatno ga se seća u dresu Monaka. Onog njegovog koša za osvajanje Evrokupa protiv Unicsa, odličnih koševa iz leđne igre, trojki iz mesta, prodora licem okrenutim ka košu. Solidan igrač je u pitanju i pravo je čudo kako nije imao aganžman celu 2021-22 sezonu.

izvor: YouTube/EUROLEAGUE BASKETBALL

Igra na poziciji krilnog centra ali može igrati i na niskom krilu jer ume napadati koš licem pored toga što je solidan u leđnoj igri. Kombinacija ovih veština mu omogućava da u istom napadu promeni način kojim napada igrača. To dodatno daje na dinamici u njegovoj igri. Pored toga šut sa distance mu je napredovao tokom karijere i iako nije šuter velikog volumena, ume ubaciti trojku kad ostane sam.

izvor: YouTube/tom16

Konačan pronalazak forme Budućnosti?

Budućnost u ovaj meč ulazi sa serijom od 4 pobede u Aba ligi. Ali može se reći da su i u Evrokupu bili solidni i pored dva poraza. Skupo su prodali kožu protiv Gran Kanarije, a i protiv Turk Telekoma je bio solidan otpor. Rotacija plavo-belih je bila nešto kraća nakon odlaska Aron Vajta. Sada sa novim igračima trebaju dobiti dodatnu energiju i da konačno pronađu kontinuitet pobeda. Trebaće vremena Grinu i O’Brajenu da se priviknu na novu ekipu, ali zbog ne baš dubokog sastava obojici će biti lako da pronađu svoju napadačku rolu i rasterete Bel-Hejnsa, Rejnoldsa i Kabe, koji ponekad imaju preveliku potrošnju.

Marko Jagodić Kuridža neće nastupiti, još uvek se oporavlja od povrede, ali to ne bi trebao biti veliki problem s obzirom na to da Kenan Kamenjaš polako ulazi u ritam, pa će rotacija visokih igrača Budućnosti biti dovoljna.

Fil Buta više nema u plavom dresu, saradnja sa njim je prekinuta nakon ne baš blistavih partija. On je prešao u Petkimspor, jednostavno loše se uklopio a i nije pružao neke stvari koje je Vladimir Jovanović očekivao od njega.

Puka sreća protiv Zvezde ili i Budućnost očekuje težak meč?

foto: KK Split/Ivica Čavka

Split je prošlo kolo Aba lige igrao isto u Gripama, i to meč protiv Crvene zvezde. I može se reći da su pružali sjajan otpor ali na kraju Crvena zvezda je ipak slavila na kvalitet. Zvezdi je bila dovolja treća četvrtina da slave, jer su u njoj veći deo razlike i napravili- rezultat tog perioda je bio 26-14 u korist crveno-belih. Na poluvremenu je bilo samo +2 za Zvezdu, dok je poslednju četvrtinu dobio Split.

Kad se pogleda ova sezona Splita, jasno se uočava koliko bolje igraju na domaćem terenu nego u gostima. Iako u obe situacije imaju samo po dve pobede, u gostima imaju i pet poraza, a koš razlika daje sliku: dok su kući primili samo 27 poena više nego što su postigli, u gostima je taj broj tri puta veći: 81.

Split ove sezone ima problema s konstantnošću u igri na oba terena a naročito u napadu. Šorter i Mavra uzimaju dosta teških šuteva, a i često budu pritisnuti jače od odbrana jer njihovi saigrači se ne smatraju pretnjama od strane odbrane.

Demoliranje u Podgorici, da li Budućnost može to ponoviti?

Budućnost - Kem Rejnolds
foto: Budućnost VOLI/ Filip Roganović

S obzirom na nova pojačanja, a i solidnu formu, Budućnost ne bi trebala da ima većih problema. Na otvaranju sezone, Budućnost je pregazila Split u Morači sa 29 razlike. Ali ipak biće potreban period adaptacije i da se Grin i O’Brajen uklope u tim. Ipak, očekujemo lakšu pobedu Budućnosti, što se može videti iz objave tipa dana. Biće zanimljivo videti kako će Budućnost izgledati sa novim igračima, i dobro će doći plavo-belima ovaj meč kao uvertira pred gostovanje Hamburgu u Evrokupu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *