Chin offense – brada moderne košarke

Chin offense je jedan od sastavnih delova svih doba košarke. Može se igrati iz različitih rasporeda, Princeton, UCLA, 5-out… Korene vuče iz čuvene Princeton akcije. Kao i ranije opisani UCLA Offense, Chin set se može upotrebiti na više načina u današnjoj košarci.

izvor: Hooper University

Čine ga Rip screen (leđna blokada oko slot pozicije) kao i Elbow PNR sa ballhandlerom na suprotnom slotu.

Na Dijagramu 1.1. možemo videti neki početni raspored sličan klasičnoj 5-out formaciji. Prikazana je Pindown blokada za beka koji prima loptu na 45 stepeni u odnosu na koš.

Dijagram 1.2. pokazuje Rip screen oko Slot pozicije (na dijagramu je malo bliže 90 stepeni u odnosu na realnu poziciju u samoj igri). Ovaj Rip screen se koristi i u Ricky i UCLA setovima. Plejmejker napada zicer posle leđne blokade i može se već ovde kazniti odbrana ukoliko dođe do loše komunikacije na blokadi.

Primer ovakve završnice je ženska NCAA ekipa Konektikata koja je na ovaj način neretko kažnjavala odbrane.

Koristile su umesto pika i Flare screen, Ricky screen, ili Floppy, gde su iz otvorenih šuteva tražile različita rešenja.

izvor: Half Court Hoops

Primarni šablon Chin seta je Elbow PNR sa bekom koji je izašao iz prethodnog Pindowna, što je prikazano na Dijagramu 1.3. Međutim, ne mora nužno biti PNR posle leđne blokade, kao što smo videli na prethodnom primeru kod ženske NCAA ekipe Konektikata.

Imamo zanimljivu opciju Chin Motiona Željka Obradovića iz doba Fenerbahčea.

Klasičan rog raspored (Horns Entry) iz kog se nastavlja Rip Screen za Slukasa, DHO Veseli – Vonamejker, Staggered Veer za Slukasa i na kraju završnica Flare Screen za Vonamejkera i na drugoj strani Pindown za Datomea.

Niz detalja koji dovode ovaj Chin Motion do perfekcije.

izvor: BasketHead

Igor Kokoškov, dokazani majstor u kreiranju ofanzivnih setova nam je pokazao još par primera upotrebe Chin seta.

On je upotrebio klasičan Chin set nacrtan na prethodnim dijagramima, ali je dodao pre toga par Decoya (Pindown ili DHO uglavnom), kako bi sakrio svoje primarne ballhandlere, pre svega majstore sa loptom Gorana Dragića i Luku Dončića, zatim Klemena Prepeliča koji je često kreirao za svoje visoke iz China.

Prisutna je i Chin Reverse varijanta, odnosno Ricky za Dragića, kao jedna od varijacija ovog seta.

Chin STS (Screen To Screener) je bio najčešće varijanta gde se mogao otvoriti šut primarnom ballhandleru (Dragiću ili Nikoliću na snimku) posle Rip Screena za Vidmara ili Dimeca. Nastavak je ukrašen Hammerom ili Flareom za Prepeliča, u zavisnosti od napadanja sa loptom.

Chin – Shirt Pull je posle Pindown Entrya imao nastavak Ram + Spain PNR.

Chin 54 ISO – Posle Chin seta, nastavak je bio Veer Screen za Entoni Rendolfa.

izvor: Ryan N

Princeton Chin, odnosno Chin set iz čuvenog Princeton početnog rasporeda 2-3, daje dodatne mogućnosti pored već pomenutih u tekstu.

Ovde vidimo da je moguće pronaći raznolika rešenja i za prodorne bekove pravljenjem potrebnog double gapa ili jednostavnim rejectom na kontra stranu od pika, kao i za visoke u vidu Slip screena, Duck-ina ili high-low saradnje.

izvor: Matt Hackenberg

To znači da ovaj napad može i da se prekine u slučaju dobrog rešenja, a može i da se nastavi ispočetka kao kontinuirani napad dok se ne nađe idealna pozicija.

izvor: BBALLBREAKDOWN

Još jedan primer, najsvežiji primer Chin + Flex varijanta Željka Obradovića.

Ovde vidimo lep nastavak posle prvog Flexa, Stagger za Pantera + Elbow pin za blokera, odnosno Anđušića u ovom slučaju, gde dolazi do pop outa Ledeja ukoliko čuvar ide previše za Anđušićem (Chase odbrana od blokade, gde po automatizmu dolazi do Curl helpa od strane visokog igrača).

Ovaj napad je univerzalan i može se ukrasiti raznim detaljima koji će da potpomognu vašem playbooku, samim tim doprineće i boljem čitanju odbrane, koje je ključno za svaki vrhunski set, jer bez dobrog čitanja, nema ni dobrog napada.

Chin set može da se izokreće na sve moguće načine, stoga predstavlja odličan dodatak svakoj ekipi.

Ako je brada vitalan deo tela, makar u bokserskom smislu, onda je Chin Offense vitalan deo košarkaških setova širom sveta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *