DINASTIJA ANADOLU EFESA KOJA TRAJE

DINASTIJA ANADOLU EFESA

Ne tako davno sinonim neuspešnog ulaganja novca koji nije doneo nikakav veći uspeh u Evroligi .

Igor Rakočević, Saša Vujačić, Stratos Perperoglu i mnoga druga zvučna imena prošla su kroz popularni Efes Pilsen (2011. godine Efes Pilsen je promenio ime u Anadolu Efes, nakon što je Turska donela zakon zabrane reklamiranja alkoholnih proizvoda u sportu).

Selekcija stranih pojačanja uvek je bila impozantna, provereni i jako kvalitetni evroligaski igrači. Kontinuiteta nije bilo, Efes je gotovo svake sezone menjao veliki broj košarkaša.

Posle nekoliko neuspešnih sezona u odnosu na ulaganja koja su bila enormna, sezona 2018/19 predstavlja veliku prekretnicu Anadolu Efesa. Po nekim navodima ulaganja Anadolu Efesa bila su znatno manja, u odnosu na ranije sezone. Minule godine na klupi Efesa vratio se Ergin Ataman, koji je zamenio Velimira Perasovića.

SEZONA 2018/19

ROSTER:

BEKOVI – Šejn Larkin, Vasilije Micić, Rodrig Boboa, Doguš Balbaj, Burahan Tundžer

KRILNI IGRAČI – Krunoslav Simon, Džejms Anderson, Adrien Moerman, Brok Motum

Centri – Brajant Danston, Tibor Plajs, Sertač Šanli

Jako je bitno pomenuti činjenicu da u trenutku formiranja ovog sastava Efesa, Micić, Larkin i ostali igrači nisu ni izbliza bili kvalitetni kao danas. Efes ja afirmisao te igrače, odnosno ekipa je rasla vremenom u ono što je postala danas.

Tim je bio projektovan da se bori za TOP 8. Ogroman pesimizam vladao je oko toga koliko može Anadolu Efes te sezone. Po običaju dosta pojačanja, bez velikog rezultatskog pritiska. Samim tim jer prethodni igrači nisu postavili visoke standarde.

Inicijalna ideja je bila da Šejn Larkin bude apsolutni lider ekipe. Zatim je tu bio Boboa, Moerman, Krunoslav Simon i Danston. Vasilije Micić je dobio ulogu rezervnog plejmejkera, da praktično zameni Larkina, tih 10ak minuta. Ipak Larkin je došao povređen na startu priprema i Ataman je morao barem privremeno da se adaptira.

Micić se sjajno pokazao na pripremnim utakmicama. Očigledno mu je prijala sloboda u igri, posle saradnje sa Šarunasom Jasikivičiusom (koja je mnogo pomogla Vasi u karijeri). Vasa se nametnuo, u mnogim intervjuima je govorio o tome da je bio svestan šanse koja mu se pruža. Kao kada igrate fantasy, jako jeftino uzmete nekog igrača, da bi popunili roster. On eksplodira i automatski vam raste cena ekipe.

Naravno, na početku sezone niko nije mogao da pretpostavi da gledamo uskoro možda najbolji bekovski duo u istoriji evropske košarke.

Efes je sjajno počeo sezonu, imali su čak osam pobeda u prvih deset kola. Pivari su bez dileme predstavljali najprijatnije iznenađenje sezone. Regularnu sezonu su završili na četvrtom mestu i time obezbedili domaći teren u playoffu. Prelepu košarku su igrali već posle nekoliko utakmica, kada su se uloge raspodelile.

Larkin je postao glavni protagonista pri kraju regularne sezone. Ludilo kreće 8. marta u 25. kolu Evrolige. Popularni “Sugar Shane” kako ga zovu saigrači, Barsi je ubacio 37 poena.

Od tog trenutka, partijama Larkina u Evroligi, nije nije mogao da isparira. Delovao je nadljudski na momente.

Klub iz Istanbula se u play-offu sastao sa Barselonom, koja nije imala budžet kao sada. Fantastična play-off serija se završila pobedom Efesa u petoj utakmici.

Turski tim je igrao sjajnu, timsku košarku, gde su dominirali Micić i Larkin. Pogotov Šejn Larkin, koji je u seriji beležio 20 poena u proseku.

SISTEM U NAPADU EFESA

Efesov sistem u napadu nije toliko kompleksan, u smislu playbooka. Ipak, zahteva dosta kvalitetnih ballhandlera, odličan spacing i jako inteligentne igrače. Ataman je to savršeno uklopio, moderna košarka ne zahteva opširan playbook kao nekada.

Suština većine napada je PNR, doći brže i lakše do određenog spacinga.

Efes ima nekoliko početnih rasporeda iz kojih ulazi u različite spacinge za PNR.

Primarna opcija je ZIPPER ENTRY/DOUBLE ZIPPER, jako popularan ulazak u PNR, koji se jako teško čuva. Iz ZIPPPERA Efes uglavnom ulazi u SPREAD PNR. Dominantni PNR igrači kakvi jesu Larkin, Micić, Simon mogu kažnjavati svaku vrstu PNR odbrane. Gledajući Efes, način na koji oni rešavaju situacije deluje jako prosto.

Ukoliko ih neka ekipa brani hedgeom na PNR, visoki igrači Efesa imaju sjajan pregled igre. Prepoznaju odbranu, nema zadržavanja na blokadi, ide se u slip i na taj način se posle pravi prednost preko short rolla.

Efesovi bekovi sjajno čitaju igru, sve ekipe su svesne da je switch najbolja opcija protiv njih. Iako imaju jako kvalitetne igrače da napadnu taj switch. Taj način je definitivno efikasniji, od bilo koje druge odbrane PNR, gde inteligencija igrača kao Krunoslava Simona, Vase Micića i Šejna Larkina, odnosno čitanje iz PNR dolazi na naplatu.

Ataman insitira na slobodi igrača koji imaju pravo na grešku, što igračima daje totalno drugu dimenziju, jer mogu biti kreativni, preciznije konstantno imaju slobodu čitanja igre.

Ne postoji šablon, igra se od zavisnosti kakva se odbrana napada.

Bajern je ekipa koja je itekako znala da pravi probleme Efesu u regularnoj sezoni. To je atletski moćan tim odgovarajući za switch all odbranu. Tada povremeno Efes ulazi u krizu. Kada konstantno napada switch spoljnim igračima u izolacijama, šut u nekom trenutku stane i nestaje prepoznatljive fluidnosti u napadu.

Ipak, Efes je znao skupo platiti ovu školu, pa su naučili da nadju balans, odnosno da više koriste unutrašnju igru.

Efes ima toliko jakih individualaca, a ego je stavljen po strani, neretko neki indivudualno jak igrač poput Boboe ne uđe u igru na nekoj utakmici, što ga ni malo ne sprečava da u sledećoj odigra fenomenalno.

Naravno ovo se pre svega odnosi na Larkina i Micića, koji imaju sjajnu komunikaciju, bez ikakve sujete, znaju kome i kada treba da ide lopta.

Drugi početni raspored Efesa je HORNS, odnosno ROGOVI. Jedna od najpopularnijih početnih formacija za napad. Efes iz ove formacije dosta puta ulazi u PNR. Najčešće se iz te situacije napada SIDE PNR ili ELBOW PNR pre svega za Larkina. Iz HORNSA Efes koristi specijal za Larkina, “HORNS STAGGER HANDOFF”. Ova akcija je posebno efikasna kada protivnici ne preuzimaju, pa iz tih situacija Larkin posle uručenja, odmah šutira za tri.

Spacing koji se isto dosta eksploatiše je PNR ON EMPTY. Ovo je primarna opcija kad je PNR u ranom napadu u pitanju. Vasa Micić iz ovih situacija uglavnom šutira za tri poena na nepostavljenu odbranu, dok Larkin koristi svoju brzinu, da napadne na prodoru. U pozicionom napadu Efesu do ovog spacinga u PNR dolazi iz IVERSON CUTA.

Neretko Efes u ranoj fazi napada dolazi u ELBOW PNR, gde je uglavnom Vasa Micić ballhandler.

STAGGER SCREEN/FLIP/SPREAD PNR – Još jedan set koji Efes koristi u ranoj fazi napada, za SPREAD PNR. Ukoliko se ne napravi prednost iz navedene akcije, lopta nastavlja dalje da kruži po perimetru. Efes ne želi da po svaku cenu poentira iz tranzicije.

PICK AND POP je još jedan jako bitan faktor za spacing u napadu Efesa. Efes ima mogućnost da visoki igrači pogode za tri. Tada je Efesov spacing na svom vrhuncu.

U dobroj meri su to dobili od Šanlija, Plajsa, Singltona i Moermana. Naravno da bi spacing bio na nivou, visoki treba da budu opasni za tri ne samo iz PNP, već konstantno, kako bi Larkin i Micić imali više prostora za igru 1 na 1.

Kada visoki igrači Efesa napadaju na niskom postu, Ataman preferira blokade za šutere.

Ovde imamo uzastopne blokade i cut, gde je poenta da se zadrži potrebna fluidnost u napadu, iako igrač napada na niskom postu.

Kada su off ball setovi u pitanju, Boboa je glavni protagonista. Ima izvanredan šut iz dotrčavanja. Ataman ne komplikuje, floppy set ili stagger je obično opcija koja se koristi za Bobou, a neretko za Larkina. Još jedna opcija je wide pindown ili stagger, koji se dosta puta igra u ranoj fazi napada.

PNR SPACING: SPREAD PNR, ELBOW PNR, PNR ON EMPTY, SHAKE PNR

F4 – POLUFINALE PROTIV FENERA

Čuveni okršaj dva Istanbulska giganta u polufinalu Evrolige.

Primarna ideja Fenera je bila da zaustavi fludinost napada Efesa, konstantnim preuzimanjem. Željko je verovao da njegovi igrači mogu da ispariraju bekovima Efesa, uz pomoć sa prvog pasa i dobru agresivnu timsku odbranu.

U prvom poluvremenu je to solidno funkcionisalo. Međjutim Efes je dosta poentirao iz tranzicije, čak 40% poena u prvom poluvremenu Efesa došli su iz tranzicije. Već tada prepoznatljiv spacing u napadu, uz izvanrednog Larkina i Micića, koji imaju sjajan decision making, ne samo u tranziciji već i u pozicionom napadu.

Nije bila tajna da je Efes jedna od najboljih napadačkih ekipa. Ipak, jako potcenjena im je bila odbrana koja je već u prvoj sezoni 2018/19 bila jedna od najboljih u Evroligi.

Danston je u tom trenutku bio najbolji defanzivni centar na PNR. Impresivno je bilo koliko raznovrsno i efikasno brani PNR. Primarne opcije su switch/high flat, pored hedgea, od zavisnosti koji spacing se brani, kao i koji su igrači u pitanju. Rim protecting, pokretljivost, inteligencija, Brajant je imao sve što je potrebno za PNR odbranu.

U drugom poluvremenu, Efes je dostao pametnije napadao odbranu Fenera.

Pre svega su Vasa i Larkin kaznili apsolutno svako preuzimanje svojim individualnim kvalitetom. Pritom lopta se neretko spuštala na niskom postu posle preuzimanja. Tu su Moerman i Danston uradili veliki posao, ne samo lakim poenima vec i playmakingom, koji je rezultovao otvorenim šutevima. Sjajan spacing, dobri procenti, delovalo je nemoguće da se Fener vrati u igru. Već je na kraju 3/4 prednost bila dvocifrena.

Nemilosrdni duo Micić&Larkin kombinovano ubacio je 55 poena.

Uništili su odbranu Fenera, a utakmica se završila pobedom Efesa 92 – 73.

Vasa je bio “mozak” ekipe, nije bio agresivan u toj meri kao sada, ali je bio neko od koga sve kreće u napadu. Pretpostaljam da je ova utakmica kada su mnoge evroligaške ekipe i ljubitelji iste, shvatili da se tandem Vasa-Larkin i družina ne šale.

Efes se u finalu Evrolige sastao sa CSKA. Bio je to preveliki zalogaj za turski klub, pored izvanredne partije Larkina i Micića. Vil Klajburn sadašnji igrač Anadolu Efesa, bio je nezaustavljiv. Na kraju krajeva možda bi bilo previše, osvojiti titulu u prvoj sezoni formiranja tima.

Doći do finala je bio ogroman podvig, nešto što je vratilo poverenje navijačima Efesa. Budućnost je bila svetla, samim tim što su već tada mnogi igrači imali višegodišnje ugovore.

foto: Euroleague

SEZONA 2019/20

POJAČANJA: Kris Singlton, Alek Peters

Retko viđena dominacija nekog tima u regularnoj sezoni, viđena je sezone 2019/20 u režiji Ergina Atamana. Delovalo je da je Efes mnogo sazreo od prošlogodišnjeg poraza od CSKA u finalu Evrolige. Pojačanja su donela baš ono što je bilo potrebno Efesu.

Pre svega Kris Singlton, ali ne treba ni zanemariti odličnog šutera Aleka Petersa.

KRIS SINGLTON – Ključno pojačanje Anadolu Efesa, ne samo za sezonu 2019/20. Kao odličan defanzivac, neko ko može da raširi teren u napadu , odnosno pogodi za tri. Jako je dobar na low postu, snažan, može da iznese do kraja protiv bilo kog defanzivca. Pritom ima meku ruku i u sposobnosti je da iz posta koristi poludistancu.

foto: Euroleague

Itekako pomaže u defanzivnom skoku, generalno daje čvrstinu Efesu (koja je evidentno falila za nešto više protekle sezone). Izuzetno visoki IQ, Singlton sjajno čita situacije na terenu, uvek se nekako nađe na pravom mestu u pravo vreme. Ergin Ataman je verovao Singltonu u svakoj važnoj utakmici, ovaj mu je trostruko vratio, duž celog mandata u Efesu.

ALEK PETERS – Peters je došao is CSKA, posle osvajanja titule protiv Efesa, pojačao je redove turskog tima. Predstavljao je veliko pojačanje na startu sezone. Njegov glavni adut je pre svega šut za tri poena. U prvom delu sezone delovalo je da se Alek sjajno snašao, onda su procenti znatno pali. Imao je probleme u odbrani, utisak je bio da se Kris mnogo bolje snašao. Samim tim Ergin ne filozofira u tim situacijama, igra onaj koji više donosi na terenu. Petersu se dosta smanjila minutaža, kako je odmicala sezona, uloga je bila sve manja.

Efes je nastavio tamo gde je stao u sezoni 2018/19. Samo mnogo iskusniji i uigraniji. Većina igrača je napredovala, uz sjajno pojačanje u vidu Krisa Singltona. Turski igrači su pokazali veliki napredak, pre svega Sertač Šanli i sjajni Tundžer koji ima malu minutažu, ali to koristi kao da je u sjajnom takmičarskom ritmu. Neverovatno je koliko je mentalno spreman, kada god uđe, koliko god igra, on odradi svoj posao.

Kao što poštovani komentator Srđan Radojević kaže: “Najbolji 12. igrač u Evroligi”.

Nema puno šta pričati o Efesu u tih 26 kola pre nego da je korona zaustavila sve. Bilo je prelepo gledati ih, šetali su se kroz Evroligu, završili regularnu sezonu sa skorom 22 – 4.

Šejn je delovao kao da dolazi sa neke druge planete. Imao je 22 poena u proseku, uz neverovatan procenat iz igre. Čak ni Vasa nije mogao to da isprati, o čemu je i govorio u jednom intervjuu.

Svi smo čekali tu titulu Efesa te sezone, bilo je evidentno, ali teren je ipak nešto drugo, ko zna šta bi se dogodilo u F4. Ipak, posle prekida sezone Efes je osećao nepravdu. Kao da im je neko uzeo nešto što su zaslužili, insistirali su da se finiš sezone odigra u “bubbleu”. Dan danas svi govore da nije bilo pandemije, “Efes bi već sada imao tri titule”. Nisam saglasan, mišljenja sam da je baš ta “nepravda” rezultovala titulom sledeće sezone. Nisam bio siguran da li bi osvojili titulu da nije bilo korone, ali sam prilično bio siguran da će osvojiti posle te “nepravde”, zbog psihološkog faktora i zajedništva ekipe nakon toga.

SEZONA 2020/21 – EFES U SVOM ZENITU

Turski tim nije sjajno počeo sezonu, dosta povreda. Delovali su ispražnjeno psihološki, posle sezone gde nisu dobili šansu da osvoje titulu. Donekle normalno, trebalo je Efesu vreme, da se vrate u stvarnost i zaborave na prošlost. Dobili su nekoliko košarkaških šamara, u prvih 10 kola su već upisali 4 poraza (kao za 26 kola u prošloj sezoni) . Bili su trenuci u prvom delu sezone gde pomislite da se Efes vratio, međutim sve je to bilo periodično odnosno nekonzistentno. Po prvi put sam video igrače Efesa kako se međusobno raspravljaju na terenu.

DECEMBAR 15. 2020

Ključni datum za ekipu Ergina Atamana predstavlja 15 decembar 2020 utakmica protiv CSKA. Efes je bio na rubu srama, izgubili su 35 razlike. Posle te utakmice igrači Efesa su imali jako dugačak sastanak. Gde su popričali iskreno o svemu, izanalizirali šta im fali i shvatili da su oni ista ona ekipa od prošle sezone. Da moraju da se trgnu, odnosno da zaborave na prošlu sezonu i krenu dalje. Što bi legendarni Duško Vujošević rekao “E tada se pali mašina”. Govor tela igrača Efesa i trenera Ergina Atamana se potpuno promenio. Ergin je ponovo bio pun energije, skakao, bodrio igrače, kao po običaju. Efes je bio onaj stari.. Ili ne pardon, bili su bolji nego ikada!

Efes je dobio veliko pojačanje u vidu Sertača Šanlija. Koji je toliko napredovao, da je apsolutno fer reći da je postao jedan od najboljih defanzivaca na PNR. Popularni drop/high flat doveo je do savršenstva, uz Danstona Efes je imao najbolji centarski duo na Starom kontinentu. Svi su govorili o napadu Efesa, ali odbrana je bila možda i jednako dobra.

Vasa je u sezoni 2020/21 postao lider ekipe. Šejn je igrao sjajno ali ne na nivou kao u sezoni koja je pauzirana zbog korone. Dinamični duo je funkcionisao bolje nego ikada, uz blagu prednost Vasi, koju je Šejn sjajno prihvatio. Simon je bio u životnoj formi, definitivno jedan od glavnih kreatora u PNR.

FEBRUAR 4. 2021

Derbi kola, Anadolu Efes gostovao je Barseloni u Blaugrani. Efes je u tom trenutku uveliko počeo da igra svoju najbolju košarku, ali kao da svi nisu bili toga svesni, zbog lošeg početka sezone. Efes je dominirao celom utakmicom, a Barsa je delovala inferiorno. Gotovo celo drugo poluvreme, Efes je imao dvocifrenu prednost. Vasilije Micić je dominirao sa 26 poena, već tada je moglo da se nasluti da ce biti MVP. Na kraju je Barsa uspela da smanji razliku i utakmica je završena 86 – 88 pobedom Efesa. Posle utakmice Ergin Ataman je izjavio “Vratili smo se, nek se čuva Evroliga”.

Posle te izjave Ataman igrači Efesa su dobili još veći vetar u leđa. Košarka koju su igrali od tog trenutka je lično nešto najdominantnije što sam video na evropskim parketima. Mleli su sve pred sobom, utakmice su se doslovno završavale u prvih 20 minuta, a posle je bila samo kontrola utakmice do kraja. Redom su padali velikani po 30 poena razlike.

VS OLYMPIACOS – 76 – 53 (+23)

VS FENER 104 –  76 (+28)

VS VALENCIA  99 – 83 (+16)

VS CSKA 100 – 70 (+30)

VS ZALGIRIS 89 – 62 (+27)

VS MACCABI 66 – 90 (+24)

VS REAL MADRID 83 – 108 (+25)

MART 4. 2021

Ovu utakmicu ću pamtiti celoga života, mislim da najbolje opisuje ovaj tim Efesa. Posle navedene utakmice u prvom delu sezone kada je CSKA uništio u tom trenutku izgubljenu ekipu Efesa (da ne ponavljam, to je bio prelomni trenutak za povratak Efesa). Ova utakmica imala je veliki značaj, konačno je došao revanš, u potpuno drugacijim okolnostima.

Gledajući utakmicu delovalo je kao finale Evrolige. Turski tim je uništio ruski tim, prvo poluvreme se završilo 55 – 28. Itudis je bio bespomoćan, a Efes kao da je hteo da im vrati za poraz u Moskvi, bez stajanja zgazili su svaku nadu CSKA. U 4/4 rezultat je bilo oko 30 razlike za domaćina, međutim Ataman i Itudis nisu menjali glavne petorke, iako je bio “garbage time”.

Efes je silno želeo da vrati koš razliku, odnosno pobedi sa više od 35 razlika, koliko je CSKA dobio Efes u prvom susretu. Bilo je prelepo gledati intenzitet F4 utakmice u zadnjih 3 minuta na 30 razlike. Efes je savladao CSKA 100-70, stoga Turci nisu uspeli da nadoknade razliku iz prvog susreta

Međutim, osnovna razlika između te dve utakmice je da kada je Efes doživeo katastrofu, bio je u užasnom stanju i pre te utakmice. Ovog puta je CSKA bio u dobrom ritmu, ekipe su bile na svom vrhuncu. Efes je počistio CSKA kao da su tim iz donjeg dela turske lige. Pritom CSKA je odigrao dobru utakmicu, nisu igrali užasno. U tom periodu Efes je bio toliko superiorniji da je to zapravo bio realan rezultat.

Ergin Ataman je posle utakmice izjavio: “Svi me pitaju kada cemo biti na istom nivou kao prošle sezone. Ne, mi smo bolji nego prošle sezone”.

PLAYOFF 2020/21

Efes se u play-offu sastao sa Real Madridom, koji je u tom trenutku imao dosta kadrovskih problema. Turski tim imao je prednost domaćeg terena. Prve dve utakmice u Sinan Erdemu bile su jednosmerna ulica. Kraljevski klub prošao je ono kroz šta su prošle sve ekipe koje su se u tom trenutku našle Efesu na put. Prvenstveno posle utakmice sa Barselonom, gde je Ataman upozorio Evroligu da se Efes vratio. Turski tim od tada prosečno pobedjuje utakmice sa neverovatnih 23 poena razlike.

GAME 1 : ANADOLU EFES 90 : 63 REAL MADRID

GAME 2 : ANADOLU EFES 91 : 68 REAL MADRID

U trećoj utakmice očekivana je laka pobeda Efesa. Međutim, nikad ne potcenjujte Pabla Lasa i kraljevski klub, tvrd je to orah. Gotovo celu utakmicu Real je igrao zonu sa dosta preuzimanja. Nisu hteli da odustanu od te ideje iako je Efes kontrolisao meč. Bekovi Efesa su uglavnom rešavali mismatch situacije 1 na 1 igrom, delovalo je da je sve gotovo.

Par minuta do kraja utakmice Efes je imao 13 poena razlike. Real kreće sjajno da šutira za tri, dok Efes ulazi u paniku jer nije u mogućnosti konstantno da efikasno napada preuzimanja bekovima. Šut je morao da stane, a Efes u tom trenutku nije imao drugo rešenje za tu vrstu odbrane i Real dolazi do velike pobede.

Početak četvrte utakmice je dobar pokazatelj koliko je Real iznenadio Efes u trećoj utakmici. Efes je bio jako nervozan na startu utakmice. Real je nastavio da igra svoju zonu, u kojoj su bili izuzetno precizni i agresivni. Furiozno je počeo Real sa neverovatnom serijom 17 – 0 .

Ipak Efes je uspeo da uđe u ritam, pre svega sjajni šutem za tri poena. Preuzeo je kontrolu nad utakmicom moćni Efes, ponovo je sve delovalo kao rutinska pobeda. Identična situacija kao u trećoj utakmici i epilog je ponovo bio isti. Naime vodili su 10ak razlike svega 4-5 minuta pre kraja utakmice. Real nije odustajao od svoje odbrane, a ni Efes sa konstantnim napadom preuzimanja igrom 1 na 1. Prosto nisu bili raznovrsni i to je došlo na naplatu.

Činjenica je da je Efes ušao u psihološku krizu. Kvalitet je bio neosporan, međutim izgubiti identično utakmicu, sa toliko velikom razlikom svega par minuta pre kraja utakmice. Efes je dva puta zaredom ispustio ogromnu prednost. Stanje je bilo alarmantno pre početak završne utakmice u Istanbulu. Real je evidentno dobio na samopouzdanju posle dva velika preokreta. Psihološka prednost je bila na strani Reala, iako je Efes bio domaćin

ŠAMPIONSKI TIM – GAME 5

Pred velikim ispitom bio je tim Ergina Atamana uoči odlučujuće utakmice. Pablo Laso, Ataman, igrači, apsolutno svi su znali da je Efes bolji tim. Pitanje je samo da li mogu izaći iz psihološke krize i pokazati to.

Naravno Efesu je bio i potreban bolji game plan, za napad na odbranu Reala. Što smo i od početka videli, evidentan je bio mnogo raznovrsniji napad na switch. Prvenstveno spuštanje lopte na niskom postu, bolji spacing u napadu na zonsku odbranu. Kris Singlton bio je glavni protagonista, oružje sa kojim je napadana zona Reala, kao i preuzimanja spuštanjem lopte na niskom postu, gde je Kris dominirao.

Pritom, Efes je imao formaciju 5-out kada je Tavares bio u igri, sa Šanlijem i Singltonom. Ovo je znatno opteretilo Tavaresa. Efes je igrao sjajnu utakmicu, ali se Real dobro držao. Razna prilagođavanja trenera smo videli, zaista ova utakmica je sadržala sve što jedna peta utakmica za F4 treba. Ponovo neizvesna završnica, gde je Efes pokazao da ima karakter.

Simon je trojkom od 9 metra preko ruke poslao svoj tim u F4. Efes je prošao veliki test, ne onaj koliki kvalitet imaju, već koliku hrabrost. Šamarali su sve u drugom delu sezone, ipak pojavio se Real koji im je na iznenađenje svih pomrsio konce. Znali su da odgovore na to i zasluženo se plasirali na F4.

TROFEJ PRVAKA EVROPE TAMO GDE PRIPADA

Efes je prvo savladao CSKA u polufinalu, gde je velikom razlikom kontrolisao dobar deo meča.

Ipak CSKA je uspeo da se vrati u utakmicu, posle ogromnog zaostatka. Efes je ostao pribran, poučen iskustvom iz serije sa Realom, uspeli su da trijumfuju. Velike psihološke krize, prošao je neosporivo dominatni Efes, sve ono što im je trebalo za tu finalnu utakmicu protiv Barse. Usledilo je čuveno finale protiv moćne Barselone, dugo isčekivano, gde su bila dva tima koja su bez dileme najviše pokazala u regularnom delu sezone.

Dva stila košarke, dve totalno drugačije filozofije trenera. Šarunas kao neko ko voli da kontroliše sve što se dešava na terenu. Sloboda igrača je ograničena, psihologija odnosno odnos prema igračima, uglavnom povišen ton, bio to tajm-aut ili bilo koja druga situacija. Barselona ima izvanrednu ekipu, jako modernu, kompaktnu za razne odbrane u PNR, kao i prilično široki napadački playbook.

Barsa je furiozno ušla u utakmicu, jako agresivno, sa dosta preuzimanja. Bekovi Efesa na početku utakmice nisu uspeli da dodju do bilo kakve izgledne situacije, zbog odbrane Barselone. Ekipa Šarunasa Jasikevičiusa je konstatno skupljala sa prvog pasa, kada spoljni igrači Efesa napadaju switch.

Primarna ideja Barselone u napadu bila je PICK ON EMPTY. Ovim spacingom u PNR su evidentno pravili problema Efesu na početku utakmice.

Barsa je imala 10ak razlike u prvih 10 minuta. Ključni momenat u prvom poluvremenu za Efes, predstavlja ulazak Pau Gasola u igri. Menja se način odbrane PNR Barselone, dosta manje agresivno, u dropu. Ataman povlači potez ulaskom Tibora Plajsa. Koji je vratio Efes u igru svojom PICK AND POP igrom, odnosno mogućnošću za bolji spacing i otvoren šut protiv Gasola.

Sjajnu rolu imao je Adrian Moerman pored Plajsa koji je bio X faktor Efesa. Turski tim je uspostavio kontrolu nad utakmicom. U drugom poluvremenu Efes je dosta poentirao iz izolacija posle preuzimanja. Pre svega Larkin i Micić su uništili Barselonu svojim individualnim kvalitetom.

Šarunas je ponovo vratio Gasola u igru i dodatno pogoršao situaciju Barselone na terenu. Efes je nastavio da to eksploatiše kao u prvom poluvremenu. Kaznili su svaki deep drop Pau Gasola. Na kraju 3/4 Barsa je bila u dvocifrenom zaostatku.

Kris Singlton, nije briljirao u prvom poluvremenu, međutim, u poslednjih 5 minuta kada se lomila utakmica, Ataman mu je verovao. Po ko zna koji put, pored toga što je bio glavni protagonista prolaska u F4 u petoj utakmici, fenomenalnom partijom od 26 poena. Postiže jako bitan koš, tri minuta do kraja utakmice, jednostavno Kris je igrač za velike utakmice.

Vasa Micić je rešio pitanje pobednika, konstatno je napadao i završavao na prodoru. Pokazao je Vasa da je najbolji igrač Evrolige, opravdao je titulu MVP još jednom. Efes se poneo junački kroz celu sezonu. Nakon sezone gde su bili ubedljivo prvi, a nisu imali šansu da se bore za trofej. Zatim lošeg starta sezone, psihološke krize, a onda dominacije kakva nije viđena u drugom delu sezone, nakon famoznog poraza od CSKA 35 razlike. Iscrpljujuća serije sa Realom, osvajanje titule prvaka Evrope je moralo da se desi. Ako je neko zaslužio, to su bili oni, dokazali su još jednom veliki kvalitet koji poseduju.

SEZONA 2021/22

Vrlo turbulentna sezona, sa srećnim krajem za Anadolu Efes. Sve je krenulo po zlu odlaskom Sertača Šanlija. Bio je to veliki udarac za odbranu Efesa, Sertač se afirmisao kao jedan od najboljih defanzivaca na PNR. Njegova high flat odbrana igrala je ključnu ulogu u odbrani Efesa.

Turski tim je doveo Filipa Petruševa kao zamenu. Talentovani centar nije mogao da odgovori na izazove, a kamoli da nadomesti odlazak Šanlija. Konkretno Petrušev nema definisan način na koji brani PNR. Očigledno mu ne odgovarna primarna odbrana u sistemu Ataman a to je high flat. Za switch nije dovoljno pokretan, niti ima sjajan rim protecting. Zatim defanzivni skok je problem, jednostavno je fizički inferiorniji u odnosu na mnoge centre u Evroligi. Ima potencijala za napredak, ali Efes nije imao stpljenja, što je razumljivo u njihovoj situaciji.

Osim odlaska Šanlija nije bilo drugih promena. Efes je startovao sezonu sa 4 uzastopna poraza u Evroligi. Nakon toga Efes je bio primoran da izadje na tržište. Veliko pojačanje je stiglo u Istanbul. Tadašnji košarkaš Milvoki Baksa, Elajdža Brajant. Svojim partijama u Makabiju se preporučio Efesu. Posle evidentnog pada forme pojedinih igrača nije bilo drugog izbora već povećati konkurenciju na bekovskim pozicijama.

Krunoslav Simon je doneo mnogo Efesu, bez njega bi Efes jako teško stigao do istorijskih uspeha. U jednom trenutku sjajni Kruno bio je najbolji kreator iz PNR u Evropi.  Međutim u sezoni 2021/22 nije mogao da igra na nivou kao minule sezone, pre svega zbog njegovih godina. U napadu je to bilo korektno, jer je Kruno genijalan košarkaš i verovatno bi u svojoj 40. godini opet pravio razliku svojom inteligencijom u napadu. Ipak defanzivno više nije mogao da parira igračima kao Klajburn, Hezonja, Kalinić…

 Moerman je isto bio u padu forme, činjenica da Efes nije imao toliku širinu u rosteru kao prošlih sezona. Kako je odmicala sezona, Efes je polako ulazio u ritam, ne onaj gde melju svakoga 30 razlike, ali sasvim pristojan. Vasa i Larkin su igrali sjajno, prvenstveno Vasa koji je nastavio tamo gde je stao prošle sezone. Ataman još uvek nije davao izjave gde upozorava sve ekipe, najavljuje titulu, itd. Poučeni prethodnim iskustvom, svi su očekivali da Efes u nekom trenutku regularne sezone vrati formu.

Nekako je sve zavisilo od njihovoh govora tela. U nekoj utakmici imaju od početka veliku agresivnost i odmah pomislite da je to trenutak gde će se oni probuditi. Naravno tu utakmicu dobiju 20 razlike, ipak u sledećoj nema te energije. Sve je bilo periodično u regularnoj sezoni, nije bilo kontinuiteta.

Efes je regularnu sezonu završio na šestom mestu. Zatim se sastao sa Armanijem, koji je u tom trenutku imao problema sa povredama. Ataman je tad izjavio da ako njegov tim uspe da se plasira u F4, da će osvojiti titulu. Svestan je bio Ataman da situacija nije kao prošle sezona. Ipak, veliki kvalitet Efesa je došao do izražaja, uz bolju formu koja se očekivala na kraju sezone, pre svega defanzivno, svi su se plašili Efesa, iako nisu imali sjajnu regularnu sezonu.

Efes je znatno popravio odbranu u seriji sa Milanom. Dosta bolje su branili PNR, Danston je ušao u sjajnu formu, pritom bekovi Efesa su bili dosta agresivniji. Elajdza Brajant je igrao odlično, pored Larkina i Micića koji su standardno dominirali. Efes je savladao Milano 3 – 1 i plasirao su u F4 Evrolige. Vasa je odigrao maestralnu, ispostaviće se i odlučujuću utakmicu za plasman na F4. Oduševio je i Svetislava Pešića koji je izjavio:Igra Efesa mnogo zavisi od njega. Najbolju i najzreliju utakmicu ove sezone odigrao je u odlučujućoj protiv Milana za plasman na fajnal-for”.

F4 – POLUFINALE  – 2021/22

Efes je ponovao ispunio cilj pored svih prepreka koje su imali te sezone. U kakvoj god formi bio Efes, poslednja stvar koju želite je da igrate protiv njih u polufinalu ili finalu. Kvalitet koji poseduju, pritom su najiskusniji tim ubedljivo, sa Vasom i Larkinom, koji bilo kome i bilo kada mogu kombinovano ubaciti 50 poena.

Efes se u polufinalu sastao sa Olympiakosom, sjajan tim koji vodi Barcokas. Fizički izuzetno dominatni, sposobni za dosta preuzimanja u odbrani, pritom napadački jako potentna ekipa. Fol je u 1/4 pravio velike probleme odbrani Efesa, Danston i Plajs nisu uspeli da ga zaustave. Elajdža Brajant je ulaskom u igru na kraju 1/4 doneo značajan doprinos Efesu. Rasteretio je Vasu i Larkina, na koje je cela odbrana Olympiakosa bila fokusirana.

Vasa se nije šuterski nije sjajno uveo u utakmicu. Kreirao je jako dobre situacije za sebe, ali jednostavno nije išlo. Dok je Larkin bio šuterski sjajno raspložen, što je na kraju krajeva snaga dinamičkog dua. Kada jednom ne ide, ovaj drugi povuče, a kada su raspoloženi obojica, neka se spasava ko može. Pošto je Simon bio povređen, Boboa nije bio u formi, pritom nije svakako mogao da odgovori na defanzivne zadatke protiv silnog Olympiakosa. Efes je većinu utakmice kao po običaju sa tri ballhandlera, ovog puta Micić, Larkin i Brajant koji je igrao izvanrednu utakmicu.

Cela utakmica je bila jako neizvesna. U drugom poluvremenu ako je bilo ko sumnjao da ovaj čovek neće odigrati maestralno i ovu bitnu utakmicu. Naravno reč je o Krisu Singltonu, svojim hrabrim potezima, kao po običaju radio je veliki posao. Možda ne onaj primetan kada se pogleda statistika, nego mnogo važniji deo košarke.

Dva i po minuta pred kraj utakmice Efes je vodio 73-70. Vasa Micić imao je dva slobodna bacanja, odlična prilika za Efes da ode na veću razliku. Vasa se šuterski mučio celu utakmice, iako je igrao pametno, promašio je oba slobodna bacanja. Prilično je teško izvući se iz toga i vratiti samopouzdanje, ali zato je Vasa veliki igrač, između ostalog.

19 sekundi do kraja utakmice, pojačanje Crvene zvezde Hasan Martin, pogađa za dva poena, što vraća Olympiakos u igru za eventualne produžetke na 74-74. Tu dolazimo do veličine Vase Micića, posle jako lošeg šuterskog izdanja za njegove standarde. Promašio je dva slobodna bacanja u krucijalnom trenutku, u svojoj zemlji, što na neki način povećava pritisak. Vasa je strpljivo čekao kraj napada, kao i preuzimanje protiv Vezenkova. Bugarin nije mogao da odigra bolju odbranu, bio je na šutu, ipak Vasa se zadržao u vazduhu još pola sekunde, u stilu Majkl Džordana protiv Cavsa. Ostalo je istorija.

foto: Euroleague

FINALE

U finalu Efes je igrao protiv Real Madrida.

Ataman je posle pobede u polufinalnoj utakmici, izjavio da priželjkuje Barselonu. Činjenica je da je Efesu više odgovarala Barsa, iz više razloga. Ipak, Efes ja važio za velikog favorita.

Španci su dolazili iz sjajnog ritma, gde su počistili Makabi u play-offu, zatim dobili Barsu od koje cele sezone gube. Ekipe se jako dobro poznaju, imaju i istoriju sjajni okršaja, gde su minimalno drugačiji bili rosteri. Utakmica je bila izuzetno teška za gledanje, sa jako malo poena, donekle očekivano nervoza je bila prisutna.

Fenomenalni su bili Vasa Micić i Tibor Plajs. Međutim nijedan tim nije mogao da se odvoji, celu utakmicu smo gledali rezulatsku klackalicu. Cela sezona se svela na zadnja dva minuta.

Rezultat je bio 53-53. Real je napravio grešku u odbrani PNR, gde nije bilo jasno da li se preuzima ili Tavares ostaje u dropu. Vasa je to kaznio izuzetno važnom trojkom.

Nesvakidašnju grešku napravio je Pablo Laso i njegov stručni štab.

Naime napad Efes trajao je više od 40 sekundi. Real je konstatno sekao napade Efesa faulovima, a vreme utakmice je odmicalo u trenutku kada Efes vodi 58-57. Vasa je diktirao tempo, imao odličan “decision making”.

Svega nekoliko sekundi pre kraja utakmice, Larkin je uputio šut pre isteka vremena. Singlton na ofanzivnom skoku šamara loptu u vazduh, vremena više nema i Anadolu Efes postaje šampion Evrope drugi put zaredom.

U jednoj jako tvrdoj utakmici koja njima po stilu košarke ne odgovara, pokazali su karakter po ko zna koji put. Verovatno će ljudima prva asocijacija na ovaj tim Efesa biti Vasa i Larkin. Neosporno je da su oni najbolji pojedinci, kao i da ostaju jedan od najboljih tandema u istoriji evropske košarke.

Ipak  ovaj sastav Efesa je mnogo više od sjajnog tandema.

Sastav Efesa treba biti primer svakoj ekipi, u bilo kom sportu. Na koji način funkcioniše kolektiv, odnosno kako se ego stavlja po strani, zarad većeg uspeha. Sjajna grupa ljudi, koja je uz veliki talenat i igrački kvalitet obeležila jedan period evropske košarke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *