EL KLASIKO – BARSELONA BOLJA U ŠAHOVSKOJ PARTIJI

Pravu šahovsku partiju gledali smo u Blaugrani. Ovog puta, u ovom El Klasiku je slavio Šarunas Jasikevičius, odnosno Barselona.

Real je počeo utakmicu sa Petr Kornelijem kao startnim centrom. Barselona je na početku bila fizički superiornija ekipa. 

Maksimalno su to eksploatisali, naime Šarunas je prvih pet napada igrao identičnu akciju. Konstantno se spuštala lopta Satoranskom, koji je low post igrom, pravio veliku razliku protiv Ćaće Rodrigeza.

Real nije imao rešenje na unutrašnju igru Barselone. Primarna ideja ulaska francuskog centra je bila da napadne Šanlija, konstantno preuzima u odbrani. Međutim to nije sjajno funkcionisalo, nekoliko puta je pokušao da napadne Šanlija licem, ali bezuspešno. Mateo je zamenio Kornelija, da bi u igru ušao Tavares.

Barsa je raznovrsno napadala unutrašnjom igrom, gde se trazio high-low, flash cutovi, prvenstveno Kalinić, Satoranski, koji su lako rešavali svoje primarne defanzivce. 

foto: Euroleague/FC Barcelona

Gostujući tim je pokušao da uzvrati istom merom, Mario Hezonja je nekoliko puta napadao preuzimanje na niskom postu. Ipak ni upola nije bio efikasan, Barselona je iz tih situacije mnogo više poentirala. Samim tim jer ima bolji spacing. Izuzetno je teško pomagati na niskom postu protiv Barselone.

Centri kao što su Tobi i Šanli, ne samo da mogu kazne miss-match situacije, već svojim šutem za tri poena opterećuju pomoć koja bi evenutalno stigla kada na primer, Kalnić igra na low postu. Pritom tu su Laprotivitola, Abrines, generalno dobar šut za tri je vrlo važan kako bi igrač na low postu poentirao, a i razigrao igrače

Uvek zanimljive bitke vode Tavares i centri Barselone. Oni njemu prave glavobolje, jer su sposobni da pogode za tri, što njega dovodi u situciju da brani PNR switchom. To nije primarna opcija, niti ona u kojoj se snalazi u toj meri kao u high flatu.

Ipak na drugoj strani terena, ukoliko Tavares dobije loptu na low postu, uglavnom lako završava, pritom pravi ogromne probleme u defanzivnom skoku protivnika. Primarna ideja je igrati agresivno kada je pozicioniran na postu, u frontu, gde pomoć mora biti spremna ukoliko dodavanje bude uspešno. Od početka je Šanli bio u denial odbrani kada je Tavares na perimetru, iako nije dobar šuter, veoma je opasan iz uručenja gde posle igra ulogu skrinera u PNR.

Barsa je u dobrom delu prvog poluvremena kontrolisala utakmicu. Zanimljiva je bila ideja Ćus Matea da spušta loptu Gabriel Deku na postu protiv Nikole Kalinića. To je blago rečeno prošlo neuspešno.

Na kraju rezultat u prvom poluvremenu bio je 40-30 u korist domaćina. Real je mogao i sa većim zaostatkom da ode na pauzu.

Ipak, posle izlaska Šanlija, Kalinića, Satoranskog, napad je stao, dok su u tom trenutku na terenu bili Tavares i Poarje. Dzejms i Veseli nisu uspeli da se suprostave u toj meri u tih nekoliko minuta druge četvrtine.

DRUGO POLUVREME

Na pocetku drugog poluvremena, Real je probao u jednoj situaciji da PNR brani high flatom sa Tavaresom. Šanli je rutinski to kaznio sa pick & pop igrom.

Real je uspeo da smanji probleme sa low postu, samim tim jer je Mateo umesto Ćaća Rodrigeza stavio Kozera da čuva Satoranskog.

Naravno za razliku od početka utakmice Tavares je igrao odmah u 3/4, on samo svojim prisustvom u reketu, pravi ogromnu razliku. Barsa je uspela da većim delom utakmice, isključi napadačku produktivnost Tavaresa. U trenutka kada Barselona brani low post uglavnom staje u zonsku odbranu.

Uvek uporni Šarunas ponovo je eksploatisao napad Satoranskog na Rodrigeza ispod koša. Iako je Ćaćo primarno čuvao Laprovitolu, Satoranski je igrao ulogu skrinera, zadržao blokadu i na taj način inicirao preuzimanje. Ovog puta Ćaćo je bio spremniji, napravio je faul koji je zaustavio potencijalne lake poene, kao u prvom poluvremenu. 

Mateo je znao da će Šarunas to ponovo eksploatisati, pa je jednostavno zamenio Rodrigeza, da bi igrao bez pravog plejmejkera. U igru je ušao Dzanan Musa, samim tim je Real bio u boljoj situacije defanzivno. Genijalnost Rodrigeza u napadu je neosporna, međutim, ogroman je deficit bio u odbrani.

Barsa je u 3/4 konstantno pokušavala tendenciozno da uvede Tavaresa u preuzimanje protiv bekova. Skoro svaki napad smo gledali identičnu situaciju, gde je domaćin pravio evidentnu razliku. 

Jan Veseli je još jednom pokazao jedan od svojih najvećih kvaliteta, a to je čitanje situacije, pravljenje blokada na različite načine itd. Istog trenutka kada je Tavares ostao u high flatu, sjajni češki centar se nije zadržavao na blokadi, već odmah rolao ka košu, što je rezultovalo lakim poenima.

Razlika u korist Barselone bila je sve veća. Na dva minuta do kraja 3/4 domaćin je vodio 61 – 43.

Ipak nikad ne treba otpisati Real Madrid. Naime, u zadnjih dva minuta 3/4 napravili su seriju 9 – 0. Francuski centar Petr Korneli bio je protagonista, postigavši šest poena u kratkom periodu.

U poslednjoj četvrtini Real je bio vidno agresivniji.

Pritom petorka sa Kornelijem i Poarjeom dosta je bolja funkcionisala u switch odbrani. Međutim, napad Reala nije tako dobro funkcionisao. Barsa se opet odvojila, svega sedam minuta do kraja utakmice rezultat je bio 69 – 52.

Satoranski je opet napadao na low postu, ovog puta meta je bio Ljulj.

Tri minuta do kraja utakmice, rezultat je bio 74 – 62 za domaćina. Delovalo je kao rutinska pobeda Barselone. Dodatno je to izgledalo kao nemoguća misija samim tim jer je Tavares dobio petu ličnu grešku.

Međutim, Barselona je krenula da gubi lopte, pravi glupe faulove, a iskusni Real je sve to koristio.

Na taj način se vratio iz mrtvih, ne na konto svoje sjajne igre, veća pada koncentracije domaćina. Greške koje su pravili nisu vredne ni video snimaka. Velika panika ušla je u tim Šarunasa, posle sjajne utakmice. Neosporno su bili mnogo bolji tim većim delom utakmice.

Ljulj je promašio šut za pobedu, samim tim domaćin je slavio rezultatom 75 – 73.

Zaslužena pobeda u svakom smislu, ipak zabrinjavajuće je koliko puta se Real Madrid u poslednjih nekoliko duela protiv Barselona vraćao iz mrtvih. O tome treba da brine litvanski stručnjak, koji pored velikog kvaliteta koji poseduje kao trener, nije imao veći uspeh sa Barselonom u svom dosadašnjem mandatu.

izvor: EUROLEAGUE BASKETBALL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *