EL Predstavljamo: Barselona i velika očekivanja

Da je neko rekao na kraju prošle sezone da će Barselona na početku nove izgledati kao nezainteresovana banda sigurno da niko ne bi poverao u to.

Katalonci su prošlu sezonu u najelitnijem košarkaškom društvu na Starom kontinentu završili na deobi treće pozicije čime sigurno nisu mogli namamiti osmehe na lica gledajući na to za šta su marljivo radili tokom čitave prošle sezone. Taj neuspeh Šarasove ekipe u Beogradu, obio im se i u finalu ACB lige kada ni tu nisu stigli do naslova prvaka, već je trofej preuzeo ko drugi nego “kraljevski” klub.

izvor: YouTube/EUROLEAGUE BASKETBALL

Neposredno pred početak nove sezone u Evroligi, trener Barselone, Šarunas Jasikevičijus izjavio je da je situacija u kojoj se nalazi njegova ekipa “misteriozna.” Tu se postavljaju dva pitanja. Da li je to posledica Evropskog prvenstva zbog čega je kasnio pozamašan broj igrača, ne samo Barsi već i ostalim timovima u Evroligi ili je to nešto drugo? Možda hemija u svlačionici tokom prošle i na početku ove sezone nije na zavidnom nivou. Nešto mi govori da je ipak ovo drugo po sredi, naročito kada je nedavno najbolji razigravač u istoriji Evrolige, Nik Kalates izjavio da se nisu okitili naslovom šampionom Evrope iskuljučivo zbog nezdravih odnosa u svlačionici. Tu saberemo dva i dva i shvatimo ukoliko je stanje u četiri zida Blaugrane isto kao i prethodne sezone, Kataloncima se ne piše dobro, a o ponovnom usponu na Mont Everest još od sezone 2009/10 mogu samo maštati.

foto: Barcelona Basket

S druge strane parketa, imamo tim koji je odlično popunjen na svim pozicijama. Dirigentsku palicu drži ko drugi nego već odavno proslavljeni NBA košarkaš Nikola Mirotić, koji svojim delima kako na parketu tako i van njega može biti samo primer tek nadolazećim zvezdama. Pored naturalizovanog Španca tu su i vansenserijski šuteri (pogađači) poput Kajl Kjurika, Nikolasa Laprovitole i Korija Higinsa (pomalo i Rokasa Jokubaitisa u kome Litvanci vide budućnost). Da ih posluži asistencijama za to će biti zadužen češki reprezentativac Tomaš Satoranski kome je razigravanje saigrača uvek bio zaštitni znak. Na poziciji trojke nalazi se Oriol Pauli koji je imao epizode u Gran Kanariji i Andori i koji će napokon ostvariti svoje dečačke snove da debituje za klub u kome je proveo sve mlađe kategorije. Svi ljubitelji igre pod obručima mišljenja su da je on već davne 2014. zaslužio da obuče boje svog voljenog kluba. Međutim, to se desilo nepunu deceniju kasnije. U stopu će biti za korakom Aleksa Abrinesa koji iz sezone u sezonu pokazuje da i dalje ima ono što ga je krasilo početkom njegove karijere. U Barsi je i najmlađi od njih dvojice Serđi Martinez, košarkaš koji je prošao sve mlađe kategorije Barselone škole i od koga se može očekivati nešto više nego u sezonama koje su iza njega. Plus, on je momak koji može odgovoriti i na poziciji krilnog centra. Na poziciji četvorke prednjači gore pomenuti, Nikola Mirotić od koga možemo očekivati još bolje partije nego u sezonama koje su u prošlosti. Leđa mu čuvaju brazilsko-nemački košarkaš Oskar da Silva koji svojim atleticizmom može razbiti i najbolje zone protivničkih defanziva.

Tu je i verovatno najveće Barsino pojačanje, dojučerašnji košarkaš Crvene zvezde Nikola Kalinić koga tokom čitave karijere krasi perfektna defanziva i napadački talenat sa pobedničkim mentalitetom. Na centarskoj liniji slatke su muke odgonetnuti ko ima veće košarkaško iskustvo. Da li je to Sertač Šanli, Jan Veseli ili pak Majk Tobi na vama ostavljam da presudite. Turčin koji se usudio na selidbu van svoje domovine tek prošle sezone, vrlo dobro nadomešta to što je prošao celu tursku ligu uzduž i popreko. Konkurencija za stalnu petorku biće mu bivši miljenik navijača Partizana, “leteći” Čeh, Jan Veseli koji sa Da Silvom može da zbija šale ko je u godinama brazilsko-nemačkog košarkaša bio bolje nadaren na bazi atletike. Moje skromno mišljenje da je to ipak Jan, a oni neka vode zdravo rivalstvo na treningu i terenu. Na kraju dolazimo do slovenačkog reprezentativca, Majka Tobija koji je jedan od mobilnijih igrača na svojoj poziciji gledajući ka tome da je vrlo dobar u šutevima van perimetra.

Zaključak Barseloninog tima je jasan kao dan. Ili će uraditi ono što se malo ko tome nada ili će podbaciti već u TOP 8 fazi Evrolige, gde im je mesto gotovo zagrantovano, iako su već u 1. kolu pretrpeli poraz od deset poena razlike od tima iz Pireja na domaćem terenu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *