Evropa u znaku Španije: dominacija ACB-a

Trenutno su plej-of faze svih Evropskih takmičenja, i ono što je definitinvo obeležilo su španski timovi. ACB liga oduvek važi za jednu od najjačih domaćih prvenstava u Evropi, ali definitivno je da se može smatrati i najjačim. Pored praćenja španskih timova u Evropi, redovno gledam ACB, a inspirisao me je upravo tvit ispod da napišem lični stav o ovoj ligi.

Odakle početi? Pa od početka sezone. Gledajući i kvalifikacije za FIBA Ligu Šampiona, ACB liga je imala neverovatnih 12 ekipa u tri Evropska takmičenja: Barselona, Real Madrid, Baskonija i Valensija u Evroligi, Huventud i Gran Kanarija u Evrokupu, dok u Fiba Ligi Šampiona: Tenerife, Unikaha, Manresa, Bilbao, Mursija i Breogan.

foto: FIBA Champions League

Breogan nije prošao kvalifikacije jer ih je izabcio FMP, dok ostatak španskih su zabeležili sjajan učinak: od 11 ekipa, četiri će igrati top 4 u svome takmičenju, Real i Barselona su u top osam Evrolige, Bilbao je bio u top 16, Baskonija i Valensija su bili jako blizu top osam Evrolige, a Manresa koja se bori za opstanak u ACB je stigla do četvrtfinala FIBA Lige Šampiona i u majstorici ispala od Tenerifea.

ACB liga ima 18 ekipa, a čak 11 je igralo/ igra na dobrom/odličnom nivou u Evropi. Neveoratan podatak, više od pola lige u je igralo u Evropi. Najbliža liga po učešću klubova u Evropskim takmičenjima ove sezone je Turska, ali ni blizu nisu ACB po uspešnosti.

Jedanaest turskih klubova je učestvovalo u Evropi ali dva kluba su bila u FIBA Evropa Kupu ( i pritom se Bešiktaš pošteno izblamirao, ispavši u kvalifikacijama), nijedan od pet timova nije prošao top 16 FIBA Lige Šampiona, dok Efes nije uspeo izboriti top 8 Evrolige. Jedino su živi Turk Telekom u Evrokupu (F4) i Fenerbahče u top osam u Evroligi. A finansije turskih klubova nisu puno slabije od ekipa iz ACB-a.

Ostatak evropskih domaćih prvenstava ne treba ni spominjati, mada i finansije nisu na njihovoj strani.

Zbog čega je ACB toliko dominantna? Ključ je u borbi protiv stagniranja.

Liga promena i inovacija

foto: printscreen/ Youtube/ EL PAÍS

Prvo, mora se reći da nije sve uvek bilo sjajno, niti je trenutno savršeno u Španskoj košarci. Košarka kao sport nije profitabilna u Evropi i to je problematika prisutna svuda, pa i u Španiji. A zbog te neprofitabilnosti, dugo je postojao problem da ekipe koje su izborile ACB ligu iz druge lige nemaju sredstava da igraju ACB.

Od 2012 do 2017. goine, samo dva kluba su uspela da se promovišu iz LEB Oro (druga liga) u ACB. Finansije, a i i preterani kriterijumu u periodu ekonomske krize su to učinili. Tizona iz Burgosa je dva puta obezbedila prolazak u ACB ali oba puta nisu mogli da igraju u ACB. Uslovi su bili krajnje morbidni:

  • Hala koja može primiti 5000 ljudi
  • minimum za budžet od 3 miliona evra
  • Depozit od 1,7 miliona koji bi bio vraćen u slučaju ispadanja

Ti uslovi su se 2017. promenili i može se reći da od 2017. godine, ACB je napravila domino efekat čiji plod je jačanje lige iz godine u godinu. Upravo je te sezone Miraflores San Pablo Burgos ušao u ACB ligu. Klub koji je kasnije osvojio FIBA Ligu Šampiona godinu za godinom. Ispali su prošle sezone u LEB Oro, ali činjenica da se klubovi mnogo komfornije promovišu u ACB je ojačala celu klupsku infrastrukuturu, i povećala ambicije klubovima u drugoj ligi i napravila veći pritisak na ekipe koje se bore za opstanak.

Dalje, promena koja se pokazala solidnom je postavljanje Antonia Martina Espinu za predsednika lige. Bivši as Real Madrida se dobro snalazi na ovoj funkciji, liga aktivno radi na što većem proširenju tv prava, boljem uključenju mladih igrača, promenama ACB-a kao produkta.

Interesantan razgovor je Antonio Martin imao sa eurohoops.net pre četiri godine. Ima viziju, i zahvaljujući solidnom radu biće predsednik ACB lige do 2025. godine. Interesovanje u Španiji je u rastu, aktivno se radi na sve boljoj saradnji klubova u ligi i aktivno se razgovara o menadžmentu lige.

Tu su takođe i neke promene pravila, od kojih se najviše ističe promena u trenutnoj sezoni: izvođenje auta bez sudija.

Iako je bilo haotičnih situacija zbog ovog pravila, igračima se dosta svidelo, i učinilo je igru atraktivnijom. Donelo je novi segment u igri, utakmice su se ubrzale.

Takođe su promenjena pravila oko trenerskog čelindža, svaki trener može dva puta da proveri odluku u prvih 38 minuta utakmice. Ova odluka je donešena kako veći deo utakmice ne bi kočila provera odluke za tehničku i nesportsku ličnu grešku. U poslednja dva minuta utakmice oduzima se jedan čelindž.

Španski derbi u F4 Evrokupa, F4 Lige Šampiona i F8 Evrolige sa po dva španska kluba

foto: Eurocup

Čak 50% klubova uz Španije koji su učestvovali u Evropskim klupskim takmičenjima su još uvek u igri za trofej. Sledeće nedelje nas očekuje španski susret u polufinalu Evrokupa, između Gran Kanarije i Huventuda. U FIBA Ligi Šampiona, Unikaha će biti domaćin F4, a takođe će učestvovati prošlogoišnji osvajač trofeja, Tenerife. Barselona u Evroligi igra s Žalgirisom, dok Real Madrid igra protiv Partizana.

U ACB trenutno dominiraju Barselona, Baskonija i Real Madrid. Iako Baskonija nije uspela da izbori F8 Evrolige, to ne umanjuje činjenicu da su sjana ekipa. Četiri puta su savladali Real Madrid ove sezone.

Kup Kralja je osvojila Unikaha, izbacivši i Barselonu i Real Madrid. Budžetom niko ne može da parira ovom duou, ali liga ima visoku kompetitivnost jer klubovi to nadomšećuju ogromnim trudom u pažljivu selekciju igrača. Naravno, pomaže da ipak imaju bolje finansije nego ostatak domaćih liga u Evropi, kao i atraktivnost. Ali kao primer fantastičnog posla može se koristiti prošlogodišnja ekipa Manerse. Ekipa sa drugim najnižim budžetom u celoj ACB je igrala F4 Fiba Lige Šampiona. Ove sezone, Baskonija je odradila sjajan posao iako nisu uspeli na kraju da izbore F8 Evrolige.

Sve u svemu, fantastična sezona za ACB klubove, s razlogom ACB nosi epitet najjače domaće lige u Evropi. A nema naznaka da će se to promeniti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *