Gde li će srpski navijači gledati utakmice reprezentacije?

Domaću javnost uzburkala je informacija da postoji velika mogućnost da ovog leta reprezentaciju na gledamo na nacionalnom servisu.

Naime, zvanični emiter za predstojeći Mundobasket je United Media, odnosno televizija Sport Klub. Povodom takvih okolnosti, obratio se i urednik sportske redakcije Radio televizije Srbije, Zoran Jovanović.

„Problematično je Svetsko prvenstvo u košarci koje kreće krajem septembra. RTS prvi put u istoriji nema prava za to Svetsko prvenstvo jer je to FIBA dala jednoj multinacionalnoj kompaniji i ta ekskluzivna prava kupila je United grupa, odnosno Sport Klub.

Mi pokušavamo da dođemo do nacionalnih prava da svi u Srbiji mogu da gledaju košarku kao jedan od naših najpopularnijih sportova u Srbiji, pored fudbala.“

foto: FIBA

Jovanović pored navedenog, dodaje:

„REM je kao regulatorno telo napravio pravilnik po kome se tačno zna šta je od nacionalnog interesa. Pričali smo već ovde o atletici, odbojci, fudbalu, rukometu, košarci, Novaku Đokoviću… Kada se kaže da je nešto od nacionalnog značaja, to mora i da ide na nacionalnu frekvenciju. To ne mora da ide na RTS.

Mi smo pokušali da kupimo prava, ali tender nije ni bio raspisan i TV prava je dobio ko je već dobio. Zakonodavac je takođe omogućio da onaj ko je kupio ekskluzivna prava da ne mora nikome da ih da na korišćenje.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *