GRUPA D: Koliko visoko Sokolovi mogu da lete?

Grupa D na Mundobasketu koju čine Egipat, Meksiko, Litvanija i Crna Gora biće odigrana u glavnom gradu Filipina, Manili. Mogu li autsajderi poput Egipta i Meksika iznenaditi evropske selekcije koje su već viđene u drugom krugu saznaćemo kada se zahukta dugoočekivano prvenstvo Sveta u igri pod obručima.

Utakmice ove grupe odigraće se u sledećim terminima:

  • Petak, 25. avgust: MeksikoCrna Gora (10:45), EgipatLitvanija (14:30)
  • Nedelja, 27. avgust: Crna Gora – Egipat (10:45), Litvanija – Meksiko (14:30)
  • Utorak, 29. avgust: Egipat – Meksiko (10:45), Crna Gora – Litvanija (14:30)

Reprezentacije iz ove grupe koje budu na prvoj i drugoj poziciji idu u podgrupu J gde će ih čekati prve dve reprezentacije iz grupe C, a trećeplasirani i četvrtoplasirani će igrati u podgrupi sa timovima sa istih pozija iz takođe grupe C, ali oni će se boriti za plasman između 17. i 32. mesta.

Egipat

Egipat, zemlja večnog peska i piramida i jedan od predstavnika afričkog kontinenta na ovom prvenstvu nije igrala sa najboljim timovima Sveta još od 2014. godine i prvenstva u Španiji kada su bili na 24. mestu po plasmanu. Čisto sumnjam da vam mnogo znače imena sa kojima će ova selekcija doći u Manilu, ali spisak je sledeći:

foto: FIBA

Amr Elgendy, Amr Zahran, Karim Hatem Elgizawy, Adam Moussa, Yusuf Shehata, Ehab Amin, Waleed Abdelgawad, Omar Azab, Anas Mahmoud, Khaled Abdelnasser, Youssef Aboushousha, Ahmad Khalaf, Ahmed Yasser Abdelwahab, Omar El Sheik, Patrick Gardner, Aly Ahmed, Assem Marei, Omar Oraby, Omar Hesham, Mostafa Kejo

Meksiko

Južnoamerički predstavnik na ovom Mundobasketu, koji će probati da iznenadi u odsustvu svojih komšija iz Argentine i da pokažu svima da nisu samo zemlja fudbala. Meksikanci su se na prvenstvo 2014. godine u Španiji kvalifikovali kao selekcija koja 40 godina nije igrala na Mundobasketu i zauzeli su devetu poziciju, ali ovaj put će biti uskraćeni za legendarnog Gustava Ajona. Njihov sastav čine:

foto: FIBA

Moises Andriassi, Victor Alvarez, Daniel Amigo, Irwin Avalos, Gael Bonilla, Jorge Camacho, Juan Camargo, Pako Cruz, Jose Estrada, Gabriel Giron Jr, Israel Gutierrez, Jorge Gutierrez, Hector Hernandez, Joshua Ibarra, Fabian James, Jonathan Machado, Orlando Mendez, Ivan Montano, Raul Olalde, Alejandro Reyna, Juan Reyna, Esteban Roacho, Paul Stoll, Victor Valdes

Litvanija

Litvanija, zemlja košarke. Zemlja gde je košarka sport broj jedan bez premca. Ova selekcija je kroz istoriju bila tri puta šampion Starog kontinenta, trosktruki nosilac bronze na Olimpijadi i jedanput trećeplasirani na Mundobasketu. Ovogodišnji sastav Litvanaca možda nije sačinjen od lucidnih i talentovanih igrača, ali svakako da će na čelu sa selektorom Kazvisom Maksvitisom imati najviše ciljeve. Biće uskraćeni za nastup prve zvezde tima Domantasa Sabonisa, ali nikome neće biti lak plen.

foto: FIBA

Eimantas Bendzius, Ignas Brazdeikis, Rokas Jokubaitis, Vaidas Kariniauskas, Mindaugas Kuzminskas, Gabrielius Maldunas, Donatas Motiejunas, Margiris Normantas, Tadas Sedekerskis, Deividas Sirvydis, Jonas Valanciunas, Tomas Dimša

Crna Gora

Crna Gora, zemlja između planina i mora, predvođena selektorom Boškom Radovićem, sa kojim smo razgovarali pred ovo prvenstvo, što možete pročitati OVDE dolazi drugi put po osamostaljenju 2006. godine na svetsku košarkašku smotru. Zasigurno će Sokolovi probati da svima pomrse račune i naprave zapažen rezultat, a u tome će ih sigurno gurati NBA zvezda, Nikola Vučević.

foto: FIBA

Nikola Ivanović, Igor Drobnjak, Balša Živanović, Luka Bogavac, Petar Popović, Vladimir Mihailović, Dino Radončić, Andrija Slavković, Emir Hadžibegović, Andrija Grbović, Aleksa Ilić, Nemanja Radović Vasilije Bacović, Bojan Dubljević, Marko Simonović, Kendrick Perry, Nikola Vučević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *