Igor Božović za Flouter: “Požrtvovanost i vaspitanje su glavni zadatak trenera”

Mladi košarkaški stručnjak Igor Božović, rođen je u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

foto: KK Rivers BM

Trenerskim poslom je počeo da se bavi 2010, kao pomoćni trener Draganu Andrejeviću u juniorskoj i seniorskoj selekciji KK Koledž Beograd. 

2018. debituje na mestu prvog trenera ekipe KK Borča Rivers, a potom postaje šef stručnog štaba Rivers BM, gde je i danas.

Kako ocenjuješ prethodne sezone provedene u Riversima u kojima si bio trener prvog tima? Da li si zadovoljan?

Prethodne sezone provedene na mestu prvog trenera u KK Rivers BM bih ocenio kao jako uspešne. Već tokom prve sezone kluba uspeli smo da se domognemo višeg ranga i uđemo u 1MRL.

Debitantska sezona u 1MRL za cilj je imala opstanak u ligi i pravljnje kostura tima koji će nas u narednim sezonama nositi.

Sezonu smo završili na deobi petog mesta kao jedna od najmlađih ekipa u ligi, a omladinska selekcija koju je sačinjavala većina prvotimaca osvojila je bronzu u omladinskoj ligi. Kako svake godine težimo ka tome da napravimo korak napred i postavljamo više ciljeve, postavljen cilj za prošlu sezonu bio je da budemo u prve četiri ekipe.

foto: KK Rivers BM

Sezonu smo završili na trećem mestu, stigli do drugog stepena KRK, izgubili u sezoni utakmice od samo dve ekipe, tako da smo sigurno bili najveće iznenađenje u ligi.

Pored sportskih rezultata i ciljeva koje smo ostvarili, najponosniji sam na to što smo uspeli da izgradimo jedan dobar sistem i što smo postali prepoznatljivi.”

Osim što si trener prvog tima, postoje li neka druga zaduženja, vezana za rad mlađih kategorija?

“Pored toga što sam trener seniorskog tima, ja sam i koordinator mlađih selekcija u klubu. Zadužen sam za rad trenera, učestvujem u selekciji igrača i u razvoju strategije za promociju mlađih kategorija našeg kluba.

Svima u klubu su razvoj mlađih kategorija i rad sa decom prioritet. Za jako kratko vreme smo uspeli da broj dece u klubu bude na zavidnom nivou.

foto: KK Rivers BM

Već pomenuta omladinska ekipa je pre dve sezone uzela bronzu u regionalnoj ligi. Kadetska selekcija prošle sezone, predvođena Pavlom Milojevićem, osvojila je zlato u regionalnoj ligi Beograda i time napravila neverovatan uspeh.

Ove godine se od juniorske i omladinske selekcije očekuju dobri rezultati, a naši najmlađi članovi će kroz takmičenja u kategoriji mlađih pionira i pionira, imati priliku da predstavljaju klub i skupljaju neophodno iskustvo na terenu.

Koji su ciljevi mlađih kategorija vašeg kluba i koja je to posebnost koju plavo-crni pružaju mlađim naraštajima?

Za samo tri godine postojanja, došli smo do toga da ove sezone imamo čak pet takmičarskih selekcija u mlađim kategorijama.

Što se takmičarskih ciljeva tiče, rano je definisati ih, s obzirom na to da su kvalifikacije još u toku i da se i dalje ne zna u kojoj ligi nastupamo u većini kategorija.

Kada su u pitanju mlađi pioniri i pioniri, cilj i ideja jeste da se akcenat stavi na tehnički napredak i obuku igrača i na pravljenju kvalitetne baze koja će u narednim godinama predstavljati naš klub.

foto: KK Rivers BM

U juniorskoj i omladinskoj selekciji prioritet nam je davanje šanse i rad sa talentovanim igračima, koji bi u narednoj sezoni mogli da predstavljaju pojačanja za seniorsku ekipu, a ne sumnjamo da će uz to doći i dobri rezultati kao i prošle sezone.

Od prvog dana postojanja kluba mi se izdvajamo po tome što se trudimo da u svim selekcijama stvorimo porodičnu atmosferu, u kojoj će bez tenzije i pritiska ostvarivanja rezultata, igrači moći da košarkaški napreduju i da stvore međusobnu povezanost i privrženost klubu i da klub doživljavaju kao svoju kuću.

izvor: KKRivers

Rivers je prava poštena i sportska porodica u kojoj svi uživamo u radu sa decom i živimo košarku. Mislim da deca to prepoznaju i povratne reakcije koje od njih dobijamo su sjajne.

foto: KK Rivers BM

Na koji način pristupaš mladim igračima u seniorskoj selekciji i koliko je teško dopreti do njih u današnje vreme?

S obzirom na to da su to mladi ljudi pre svega i da su u jako bitnoj fazi razvoja svoje ličnosti i svojih sportskih kvaliteta, trudim se da sa njima napravim neki otvoren odnos i da jednako utičem na njih i na terenu i van terena.

U današnje vreme nije uopšte lako dopreti do mlađih igrača i uticati na njih, pa je samim tim taj odnos najčešće pun uspona i padova. Zajedničkim snagama svi iz stručnog staba se trudimo da se iz tih padova brzo uzdignu i puno nauče.

foto: KK Rivers BM

Lično sam mišljenja da dobro razvijena ličnost može da pripomogne kasnijem razvoju sportskih sposobnosti i dovede do određenih uspeha, dok loše razvijena ličnost neretko dovodi do loših rezultata iako je sportski razvoj i talenat doveden do zavidnog nivoa.

Ja se trudim da uvek, uz kvalitetan košarkaški rad, akcenat stavljamo na razvoj ličnosti i vaspitanju tih igrača.

Postoje li neki striktni principi kojih se pridržavaš od kako se baviš trenerskim pozivom?

Od prvog dana bavljenja trenerskim pozivom, trudim se da pri selekciji igrača apsolutni akcenat i prioritet stavim na vaspitanju, požrtvovanosti i poštenju igrača, koji klub a i mene treba da predstavljaju na jednak način i na terenu i van njega.

To je nesto od čega ne odustajem i sa čime ne pravim kompromise, po cenu da rezutatski uspeh izostane. Uvek mi je prioritet bio tim u odnosu na pojedinca.

Smatram da pravljenje bilo kakve vrste kompromisa, zarad suvog košarkaskog kvaliteta koje pojedinac donosi nije dobro za tim i klub, ma kakve trenutne rezultate taj pojedinac može da obezbedi.

foto: KK Rivers BM

Neke tvoje kolege, koje su svojevremeno bili treneri klubova koji su se takmičili u ligi kao Riversi sada, postali su šefovi stručnog štaba u ABA ligi (Nenad Stefanović – FMP Meridian, Marko Barać – Mega SoccerBet). Da li je to sticaj okolnosti ili postoji recept za preskakanje nekoliko stepenika (rangova)?

Ne verujem u slučajnosti i sticaj okolnosti. Smatram da se svaki vid slučajnosti i sreće zaslužuje dobrim radom i požrtvovanošću, a da kvalitet u svakoj sferi života, na kraju izađe na površinu. Nekad brže, a nekad sporije.

Obojica mojih pomenutih kolega važe za izuzetno posvećene, kvalitetne i vredne trenere. Njihov uspeh me uopšte ne iznenađuje i jako me raduje jer je pokazatelj toga da se trud i požrtvovanost na kraju isplate.

foto: KK Rivers BM

Moram napomenuti da su pre dobijanja prilike da budu treneri u ABA ligi, a nakon vođenja ekipe u 1MRL, Stefanović i Barać su sticali iskustvo kao pomoćni treneri u klubovima u višem rangu. Tu su imali prilike da uče, napreduju i pokažu kvalitet koji nesumnjivo poseduju.

Pored gore pomenutih kolega, Đorđe Ilič (bivši šef stručnog štaba Žarkova) je od prošle sezone pomoćni trener u seniorkom pogonu Mege, a Vanja Budimić (bivši trener KK Beka), beleži odlične rezultate na klupi OKK Beograda, a sada OKK Novi Pazar.

Tako da se 1MRL iz godine u godinu pokazuje kao liga koja nudi veliku prohodnost trenerima ka višim rangovima.

Kakve su tvoje lične trenerske ambicije, da li razmišljaš o odlasku u inostranstvo ili želiš nešto veće u svojoj zemlji?

Kada su moje lične trenerske ambicije u pitanju, one su trenutno isključivo vezane za KK Rivers.

Nisam osoba koja planira stvari puno unapred, a oduvek sam se trudio da budem deo projekata koji nisu instant, za koje verujem i koji imaju puno potencijala, a Rivers mi pruža upravo to.

Čvrsto verujem da je ovo priča koja može u narednim godinama da napravi vrhunske rezultate, a ako nastavimo da sa ovim entuzijazmom i energijom radimo, rezultati neće izostati.

Priliku za odlazak u inostanstvo sam imao ovog leta. Nisam ozbiljnije razmatrao, zato što to nije nešto što me trenutno privlači. Želja mi je da u svojoj zemlji, sa klubom u kom sam od osnivanja, napravim nešto veliko i prepoznatljivo.

Zašto si odabrao baš Riverse i postoji li neko čiju ideologiju slediš i na koga se ugledaš?

Nakon pauze koju sam napravio od timske košarke, vratio sam se u nju u sezoni saradnje KK Rivers i KK Borče. Zahvaljujući Siniši Gulanu, koji je glavni krivac što danas radim ovaj posao.

Ta sjajna sezona u KK Borča Rivers projektu bila je dovoljna da se Marko Radović i ja upoznamo.

Uvideli smo da smo na istim talasnim dužinama kada je u pitanju način rada, ozbiljnost i ambicije koje gajimo. To međusobno poverenje traje i danas. Nisam neko ko ima idole i slepo sledi ideologije.

foto: KK Rivers BM

Imao sam veliku sreću da u igračkim danima, u sistemu Koledža imam vrhunske trenere Branka Karalejića, Dragana Andrejevića, Miodraga Andrića, Vanju Gušu, Ognjena Stojakovića i mnoge druge.

Sa profesorom Karalejićem sam i dan danas svakodnevno u kontaktu. On je neko sa kim puno pričam o košarci i svom poslu. Trudio sam se da od svakog od njih pokupim one stvari za koje mislim da su dobre i primenljive.

Danas se trudim da u te stvari i principe koje sam kod sebe razvio, uključim i nove stvari i ispratim tendencije koje moderna košarka nosi sa sobom.

Nedavno je otpočela nova sezona. Zabeležene su dve pobede u ligi i jedna u okviru 1. stepena Kupa Radivoja Koraća. Kakvi su utisci na samom startu?

Za razliku od prethodnih sezona, u kojima nam je falilo iskustvo, ove godine smo se pojačali iskusnim igračima Nemanjom Sladojem i Darkom Zurnićem.

Ekipa je u odnosu na prošlu sezonu porasla, napredovala. Iskustvo koje smo dobili pojačanjima je dovelo do toga da i dalje nemamo ni jedan poraz računajući i pripremni period.

Kao i prethodnih sezona, ja se držim principa da ne menjamo puno igrača već samo nadograđujemo kulu koju pravimo. Upravo to međusobno poverenje koje smo razvili i atmosfera u timu, je nešto od čega očekujem da napravi prednost u odnosu na protivnike.

foto: KK Rivers BM

Ostvarene su jako bitne pobede u prva dva kola, među kojima je i teško gostovanje sjajnoj ekipi Mladenovca. Dobili smo utakmice u prva tri kola Prvog stepena Kupa i došli u situaciju da igramo protiv KLS ekipe OKK Beograda, kojoj se svi radujemo, tako da moram biti zadovoljan postignutim rezultatima.

foto: KK Rivers BM

Mesta za napredak uvek ima, greške postoje, ali s obzirom da smo se tek ove nedelje u potpunosti kompletirali, očekujem da ćemo iz kola u kolo biti sve bolji.

U subotu je pred Vašom ekipom novi izazov. Na noge Vam dolazi Umka džez. Šta očekujete od tog susreta?

U subotu nam dolazi dobra ekipa ekipa, koja ima dva tesna poraza u prva dva kola protiv favorita. Sigurno će biti premotivisani da zabeleže prvu trijumf.

S obzirom da smo se kompletirali ove nedelje, a i da igramo prvu utakmicu na domaćem terenu, očekujem da ekipa bude na svom nivou i da zabeležimo novu pobedu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *