Ivišić za Flouter: Želim biti bolji igrač

Biser hvratske i evropske košarke Tomislav Ivišić bio je sagovornik Floutera. Ivišić je imao sjajnu sezonu iza sebe. Prvo mjesto sa SC Derbijem u crnogorskoj A ligi, zatim drugo u ABA U19 takmičenju, debitantsko učešće u ABA 1.

O aktuelnim temama razgovarao je sa nama, i podelio očekivanja pred prestojeće izazove.

Početak bavljenja košarkom?

“Košarkom sam se počeo baviti kad sam imao šest godina. Ja i brat smo imali viška energije, pa nas je tata upisao na košarku. Stariji brat Nikola je također trenirao košarku, pa je odabir sporta bio prilično jednostavan.”

U kojim ligama si sve nastupao i tvoje mišljenje o istim?

“Nastupao sam u hrvatskoj i crnogorskoj ligi te ABA i ABA 2. Dok sam igrao u Hrvatskoj bio sam jako mlad te neiskusan, a u Crnoj Gori sam u prvoj sezoni igrao ABA 2, gdje sam dosta napredovao i sazrio kao igrač.”

Koliko je težak prelazak iz juniorske u seniorsku košarku?

“Prelazak iz juniora u seniore je težak. Pogotovo za igrače koji ne dobivaju priliku u svojim klubovima, ali treba biti uporan i slušati trenere i suigrače i sve dodje na svoje prije ili kasnije.”

Važnost menadžera u današnjoj košarci?

“Menadžeri su jako bitni danas. Ugovori koji se nude mladim igračima su jako komplicirani i to je teško razumjeti bez dobrog menadžera. Karijera profesionalnog sportaša nailazi na mnoge pravne i sportske probleme. Dobar menadžer pomaže igraču kada mu je teško i kada ne vidi izlaz iz određene situacije.”

Komentar plasmana Hrvatske na EP?

“Mislim da je Finska zasluženo slavila tu utakmicu i prošla dalje. Dugo nismo napravili rezultat kakav zaslužujemo. Mislim da će se Hrvatska vratiti tamo gdje je joj mjesto.”

O Eurobasketu generalno, utisci?

“Ovo je jedan od zanimljivijih Eurobasketa. Svi favoriti su ispali. Osvojila je Španjolska, koja po mnogima nije bila ni Top 5. Dosta produžetaka i koševa u zadnjim sekundama. Bez obzira na plasman Hrvatske, mislim da je bilo odlično prvenstvo.”

foto: IVICA VESELINOV/MEGA SOCCERBET/ABA LIGA

Kvalitet ABA U19 lige, kvalitet ABA 2 i ABA 1 TAKMIČENJA?

“ABA U19 je odlična prilika za mlade igrače koji prelaze u seniorsku košarku. Dosta dobrih timova, i velika prilika da igrači pokažu koliko vrijede.
ABA 2 je jako zahtjevna liga u kojoj se igra fizička košarka. Svake godine ima dobrih timova koji zaslužuju da igraju ABA 1.
O ABA 1 ne treba puno govoriti. Sve je na visokom levelu. Od organizacije utakmica, hotela, prijevoza. Uvijek imaju tri ili četiri tima, koja mogu osvojiti prvenstvo.”

EL ili NBA?

“Nba je cilj svakog košarkaša, pa tako i meni, ali više mi se sviđa Euroliga.”

Budućnost hrvatske košarke?

“Hrvatska u svakoj generaciji ima nekoliko talenata. Problem je što dosta tih igrača ne dobiju pravu priliku i uvjete za razvoj u seniorskoj košarci, pa svoj put moraju tražiti u nekim drugim zemljama.”

Crnogorska liga, imao si dve sjajne sezone u seniorima. Koliko je ona dobra za razvoj mladih igrača?

“Crnogorska liga je po meni dobra za mladog igrača jer ima dosta iskusnih igrača, od kojih se može puno naučiti.”

Planovi za narednu sezonu?

“Planovi za sljedeću sezonu su mi da opravdam veću ulogu u timu koju imam u odnosu na prošlu godinu, i da svakog dana budem bolji igrač.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *