Kako je to kada zapleše Fakundo Kampaco

Prvi minuti upisani, prvi poeni zapamćeni. Prvi ples završen. Protiv Borca je predstava bila besplatna dok će se ostale plaćati. Sledeća na redu je Barsa koja se u prošlosti dovoljno naplaćala Kampacu...

Naravno, ukoliko Fakundo uopšte bude igrao protiv Katalonaca. I dalje nije rešena situacija oko papira, a da li će do petka biti, samo pojedinci znaju. A među njima nažalost nije autor ovog teksta. Bilo kako bilo, beogradska publika se na sasvim lep način upoznala sa “omalenim” Argentincem. Prvi ples u crveno – belom dresu trajao je 19 minuta. Dovoljno da se vide, zapamte i najbitnije zavole taktov po kojima će Kampaco u budućnosti igrati.

Bienvenido!

Malo je košarkaša koji će dobiti onakav aplauz na debiju kao što je dobio Kampaco. Bez obzira što dolazi iz NBA lige, sa velikim CV u svojoj karijeri, verujem da ni sam nije očekivao onakvu podršku. Za takve aplauze su mnogi biši igrači i “zvezde” morali prvo dobro da zasluže prisustvom i zalaganjem na terenu. Publika je očigledno od starta prepoznala konekciju sa Kampacom, a na zastavi Argentine pored Vildosinog imena pojavilo se i Fakundovo. Ostaje još samo da mu kao i Luki cela hala skandira “Argentina, Argentina”.

Na najbolju moguću dobrodošlicu, drugi Argentinac iz dueta odgovorio je najbrže moguće. Već u prvoj četvrtini podelio je jednu od svojih magičnih asistencija. Tačnije za nas magičnih, za njega verovatno običnih. Što bi rekli Amerikanci “just another day at the office”. Previše puta ne samo tokom karijere, nego eto već u nedelju je imao tih nemogućih poteza koji bi se mogli prozvati slučajnošću. Da postoji slučajnost, sigurno ne bi godinama ostavljao najveće rivale praznih šaka, pogađao šuteve sa pola terena, imao protiv Srbije 18 poena i 12 asistencija…

PROČITAJTE NAJNOVIJE NA PORTALU:

Lik i delo Fakunda Kampaca kroz jedan meč!

Svoj karijerni prosek od pet asistencija, popularni “Faku” je na prvoj utakmici po dolasku ispunio. Neki pasovi su bili toliko lucidni da su se i protivnici i saigrači zbunili. Ona asistencija za Kuzmića, kada je prošao protivnika, imao potpuno očiščenu stranu za polaganje i umesto koša dodao, je definicija postojanja i igre Fakunda Kampaca. U stanju ste da se zapitate da li je ovaj čovek toliko nesebičan. Odakle mu vremena, sposobnosti i umeća da tako odreaguje i oduševi sve u hali. I verujem da odgovor nećemo naći. Jer ga nisu našli ni mnogo veći i bolji treneri i defanzivci.

O kakvoj širini u napadačkom arsenalu Argentinca rođenog u Kordobi se radi, navijači Crvene zvezde nisu videli samo kroz asistencije. Fakundo je postigao i 11 poena uz dve pogođene trojke i jedan neverovatan koš u poslednoj sekundi treće deonice. U tom košu mogli smo videti svu lepotu košarke koju Fakundo nosi u sebi. Nebitno da li je na satu ostalo 4, 14 ili 24 sekunde, on će znati kako da se ponaša i šta da uradi. Protiv Borca mu je bilo dovoljno da u četiri sekunde primi loptu, pređe trojicu i baci flouter sa skoro slobodnog bacanja.

Iako se o toj stavci znatno manje govori, Kampacova odbrana je takođe vredna pomena. Na debitantskoj utakmici ostvario je dve ukradene lopte, mada je utisak da su mu bar još jednu “oduzeli”. U nekoliko navrata se tako dobro postavljao na terenu i čitao protivničke akcije da i to možemo uzeti kao neku vrstu ukradene lopte. Takođe, nije bežao ni od duela i kada bi objektivno rekli da ne može isparirati višem i snažnijem igraču pored sebe, on ne samo isparira nego i natera protivnika na grešku. Pežorativno rečeno, Fakundo je pravi “košarkaški krpelj” koji kada se zakači za nekoga, ne pušta ga dok ne uradi ono što je zamislio.

Ono zbog čega je doveden čeka se u petak. Pionir je već rasprodat. Znala je Barselona da poklekne u Beogradu, istina ne puno puta kroz istoriju, ali je zato baš Barselona. Znao je i Kampaco da nanese jako bolne poraze Kataloncima. Jedan takav očekuje se za koji dan, ako Faku bude u mogućnosti da nastupa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *