Predstavljamo ABA: KK Split

U saradnji sa: https://www.instagram.com/sazvukomsirene/

KK Split u novu sezonu ABA lige ulazi sa ciljem da dogodine ponovo nastupa u elitnom rangu regionalnog takmičenja, a u toj misiji glavne uzdanice biće reprezentativni bek hrvatske reprezentacije, novopridošli Dominik Mavra i Šenon Šorter, čovek koji je u tome uspeo prethodne godine.

MIHAL JACIC/CIBONA/ABA LIGA

Tim sa ‘Gripa’ je minule sezone završio na pretposlednjem, 13. mestu i uspeo da sačuva status ABA ligaša. Izabranici trenera Subotića su uprkos veoma lošem startu, dolaskom Šenona Šortera iz Turske nakon bankrota njegovog matičnog kluba, uspeli da završe ispred slovenačke Krke.

Čuveni žuto-crni nadaju se mnogo boljoj sezoni od prethodne u kojoj su ostvarili samo šest pobjeda i završili na 13. mestu.

Split je definitivno jedna od najpoznatijih košarkaških ekipa sa naših prostora. Trostruki šampioni Evrope imaju dugu i bogatu istoriju, ali su poslednjih godina prilično daleko od vrha na tabeli AdmiralBet ABA lige.

Split već dve godine zaredom završava regularnu sezonu na pretposlednjem mestu, koje je tik iznad zone ispadanja, a žuto-crni su sada odlučni da tu poziciju poprave i konačno se probiju ka gornjem dijelu tabele.
Na tom putu će ih predvoditi trener Srđan Subotić, koji će tako započeti svoju drugu sezonu zaredom u klubu. Subotić i rukovodstvo kluba odlučili su da tokom leta izvrše velike promjene u rosteru jer će Splićani izgledati znatno drugačije nego u prošloj sezoni.

Klub je ostao bez nekoliko važnih igrača među kojima su: Nejc Barič, Darko Bajo, Karlo Žganec, Sani Čampara, Toni Perković… Ali, uspeli su da zadrže svog najboljeg igrača iz sezone 2021/22 – Šenona Šortera.
Šorter, koji je zvanično bio najbolji strelac sezone AdmiralBet ABA lige 2021/22, sa žuto-crnim će provesti još najmanje godinu dana, što je svakako velika stvar za ovaj klub i njihove ambicije jer nije lako da nađete tako dobrog strelca na tržištu upravo sada.

(Najavu meča protiv Budućnosti pročitajte ovde: https://flouter.rs/podgorica-protiv-splita-i-15-godina-cekanja/)

Govoreći o transfer tržištu, Split je tokom ljeta napravio tri potpisa. Najveće ime koje je stiglo u klub je definitivno bivši košarkaš Zadra Dominik Mavra koji se nakon deset godina vratio u Split.

Drugi igrač koji se ovog leta pridružio ekipi bio je povratnik Mate Kalajžić, bivši plej Gorice, koji se takođe vratio u klub pošto je svoju profesionalnu karijeru započeo u Splitu i igrao je za ovaj klub od 2013. do 2020. godine.

foto: IVICA CAVKA/SPLIT

Treći i poslednji novajlija je bio bek šuter Nikola Đogo, koji je došao iz Hamilton Honei Badgersa.
Vredi napomenuti i to da je Split ovog ljeta u svoj tim uveo nekoliko omladinaca, tako da će ekipa biti znatno mlađa nego prethodne dve sezone.

Hoće li ova nova energija pomoći klubu da stane na noge i donese nešto bolje rezultate nego prethodnih sezona? Mlađa je ekipa, nego tokom prethodne dve sezone.

Ime i prezimeDatum rođenjaPozicija
Duje Lisica23.01.2004.Bek
Roko Gizdavčić12.03.2001.Bek
Mate Kalajžić15.03.1998.Bek
Lovre Runjić09.09.2000.Krilo
Tonko Vuko07.07.1994.Krilni centar
Šenon Šorter01.08.1989.Bek
Nikola Đogo04.06.1997.Krilo
Josip Jukić09.09.1996.Centar
Ante Perkušić24.03.2002.Krilo
Marino Dubravčić12.05.2004.Centar
Tirel Nelson18.06.1995.Centar
Dominik Mavra15.06.1994.Bek
Viktor Šarić12.01.2001.Krilni centar
Sastav KK Split 2022/23

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *