Monako – Efes – Skener utakmice

Najavili smo da će jedna od najinteresantnijih utakmica drugog kola Evrolige upravo biti Monako – Efes. Očekivanja su premašena, definitivno jedna od najboljih utakmica na početku sezone.

Nije tajna da se na parketu nalaze tri igrača (Micić, Klajburn, Džejms) koja spadaju u top 10 igrača na Starom kontinentu već duži niz godina.

Vil Klajburn je igrao u prvoj postavi. Inicijalna uloga bila je 6th man koji provodi dosta minuta na parketu i igra veliku ulogu. Međutim, evidentno je Ataman promenio odluku, pa smo od početka utakmice gledali
ubitačan duo Micić – Klajburn.

Efes je odlično započeo utakmicu, poentirali su iz tranzicije. Micić je sjajno kreirao iz “leak out” i rane faze napada.


Nakon boljeg otvaranja utakmice Efesa, trener Monaka Saša Obradović, napravio je neke izmene.

Naime bekovski duo, Lojd i Džejms, nije se najbolje snašao u 1/4. Kada su ušli Strazel i Okobo, napad Monaka izgledao je mnogo bolje. Pritom, bivši igrač Efesa, Adrien Moerman delovao je sjajno, veoma motivisano. Posle 1/4 rezultat je bio 12 – 20 u korist gostujućeg tima.

U drugoj četvrtini Monako je imao bolju energiju. Ataman je ostavio u igri Klajburna i Micića. Igrači Monaka su podigli agresivnost, igrali pametnije u napadu, dok je Efes izgubio gomilu lopti u 2/4. To je
Monako kaznio lakim poenima iz tranzicije, kojih je bilo mnogo u tom periodu.

Efes se nije dobro vraćao nazad, niti je uspeo da zaustavi tranziciju pametnim faulovima. Ipak, to nije bilo lako, jer nije reč o early offensu posle primljenog koša. Uglavnom su to bile izgubljene lopte gde je Monako imao veliku brojčanu prednost. Monako je u drugoj četvrtini napravio seriju 15 – 2.

Efes je individualnim kvalitetom Tibora Plajsa uspeo da konačno dođe do poena u 2/4. Prvenstveno igrom na niskom postu sjajnog Plajsa.

DRUGO POLUVREME

U prvom poluvremenu se igralo u serijama. Prvo je Efes počeo furiozno, zatim je Monako uzvratio istom merom. Motiejunas je igrao sjajno u 3/4. Konstantno je pravio probleme Žižiću, što je rezultovalo tome da Ataman povuče Danstona sa klupe, koji do tog trenutka nije ulazio u igru.

Monako je igrao dosta smislenije u odnosu na Efes u 3/4. Ipak, na individualni kvalitet Vila Klajburna ostali su u igri. Igrači Monaka su igrali vrlo agresivnu odbranu top lock, denial, switch, high pick up point itd. Međutim, kada nije bilo ideje, tu je bio Klajburn, pre svega, njegov prodor po kojem je prepoznatljiv, između ostalog.

Majk Džejms je po ko zna koji put pokazao da ga nikad ne treba otpisati. Imao je jako loše prvo poluvreme, pa i treću četvrtinu. Na kraju njegov individualni kvalitet uvek ispliva.

Vasa Micić je bio u svom uobičajnom ritmu. Ne treba previše trošiti reči na najboljeg igrača Evrolige. Međutim, imao je problema u izgubljenim loptama, ali to je normalno na početku sezone. Ono što je delovalo jako dobro je saradnja njega i Klajburna. Dobro prepoznavaju situacije kada se odbrana fokusira na jednog, ovaj drugi pronalazi drugog. Odbrana skuplja sa prvog pasa konstantno, kao i kada se ide na prodor, igra se hedge u PNR. Ipak, ništa ih nije sprečilo da kombinovano ubace 48 poena.

Jedno od glavnih oružja u napadu Efesa ili najefikasnijih, kada se lomila utakmica, bila je low post igra Klajburna.

Playmaking, finishing, footwork, veliku razliku pravio je Efes na taj način, prvenstveno je Klajburn to radio protiv svog bivšeg saigrača Džejmsa.

ZAVRŠNICA UTAKMICE

Svega 28 sekundi pre kraja utakmice, sjajni Majk Džejms postigao je koš za izjednačenje.

Rezultat je bio 82 – 82. Efes je imao napad za pobedu, kao i uvek lopta je išla kod Micića. Ovog puta Vasa nije uspeo da reši utakmicu, pa je utakmica otišla u produžetke.

PRODUŽECI

U poslednjih pet minuta utakmice bolje se snašao domaćin. Efes je izgubio koncetraciju i u poslednja dva minuta promašio četiri slobodna bacanja. Samim tim nisu mogli da trijumfuju. Izgubljene lopte su presudile dvostrukom šampionu. Retko se dešava da tim koji izgubi 16 lopti dobije utakmicu.

izvor: EUROLEAGUE BASKETBALL

Na kraju analize, Efes i Monako su pokazali veliki kvalitet i sa pravom važe za jedne od glavnih kandidata za F4, prvenstveno Anadolu Efes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *