Neki novi Panatinaikos sa trenerom Radonjićem

Kada sam počinjao da pratim košarku Panata je bila sinonim za dominaciju. Prva decenija 21. veka pripadala je momcima iz Atine. Oaka je gorela nošena bravurama Diamantidisa, Batista, Dru Nikolasa. A na čelu tima nalazili su se ljudi sa naših prostora.

Željko, Bodiroga, Rebrača, Peković… Baš zbog njih titule Panate smo posebno slavili. Cela Evropa je znala za tandem Dejan – Željko na terenu i Željko – Dimitris na klupi.

Ipak, sve to je prošlost. Poslednji naslov “Zeleni” su osvojili 2011. godine. Samim tim nećemo se više baviti prošlošću, već sadašnjem trenutku. Panatinaikos ulazi u novu sezonu sa velikim ambicijama kako dolikuje timu sa takvom istorijom i armijom navijača.

Doveden je novi trener a samim tim i brojni novi igrači kao prikaz značajnih ulaganja.

Za šefa stručnog štaba imenovan je Dejan Radonjić. Crnogorski stručnjak je prethodne dve sezone proveo na klupi Crvene Zvezde i sa timom sa “Malog Kalemegdana” osvojio dve triple krune (Kup Radivoja Koraća, ABA liga i KLS). O njegovoj radu i rezultatima pisali smo nešto ranije https://flouter.rs/sistem-i-karakter-ispred-svega/.

Takvi uspesi nisu mogli proći nezapaženo. Grčki velikan je stupio u kontakt sa Radonjićem i kako je i sam rekao Dejan brzo su došli do zajedničkog jezika.

Može se reći da je Radonjić tražio iskustvo i provereni kvalitet. Najmlađa pojačanja su braća Kalaicakis koji su i pored 23 godine dugo u profesionalnim vodama. Dejan je sa sobom poveo Nejta Voltersa koji je u pripremnim utakmicama pretrpeo uganuće kuka i nije nastupao na SuperKupu Grčke.

SASTAV EKIPE:

PG: Paris Li, Nejt Volters, Lefteris Bohoridis, Neoklis Avdalas
SG: Panajotis Kalaicakis, Endru Endruz, Jorgos Kalaicakis, Marius Grigonis
SF: Mateuš Ponitka, Lefteris Mancukas
PF: Derik Vilijams, Aleksandros Samodurov, Nikos Čugkaz
C: Jorgos Papajanis, Arturas Gudaitis

Što se tiče utakmica u pripremnom periodu, košarkaši Panatinaikosa se i nisu baš proslavili. Poraženi su od Dinamo Sasarija, dok su na “Janakopulos kupu” pobedili Efes i pretrpeli poraz od Milana.

I dalje ne vidim ko bi u ovom timu mogao biti lider. Utakmice u pripremnom periodu su pokazale slabu raspodelu poena, obično od dva do deset. Retko ko je iskočio sa većim poenterskim učinkom. Očekujem da će lidersku palicu uzeti Mateuš Ponitka koji je odigrao fantastično prvenstvo Evrope. Kao neko u koga Radonjić polaže velike nade jeste Paris Li. Košarkaš sa najvećom minutažom u ekipi, mada meni lično igrač koji nema “ruku” za velika dela.

Za kraj nam je ostala prognoza. Ovogodišnje izdanje Evrolige je možda i najujednačenije pa su svakakvi rezultati mogući. Kada je reč o Zelenima, očekujem borbu za top8 do poslednjeg kola. Videćemo u kom stanju će izaći ostali timovi, ali mi deluje da su Virtus, Makabi, Partizan, Zvezda glavni konkurenti za to osmo mesto. U prvom kolu Pao dočekuje Real Madrid.

PAO je poslednji put nadigrao Real pre šest meseci.

Biće to idealna prilika da ekipa Dejana Radonjića na domaćem terenu otvori sezonu na pravi način.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *