NEXT ODBRANA – OSNOVNI KONCEPTI

Individualnim napretkom igrača u napadu došlo je do dosta promena u odbrani. Jedna od takvih promena je “Next man” odbrana, koja je u modernoj košarci postala veoma popularna. Posebno u Evroligi.

next odbrana
foto: Real Madrid

Prvenstveno zbog nemogućnosti igranja efikasne 1 na 1 odbrane protiv neverovatno individualno talentovanih igrača. Neophodne su rotacije kao što je Next man kako bi otežale posao napadaču.

Osnovni princip next odbrane je zaustavljanje prodora, ali zavisi od karakteristika igrača na kom se praktikuje next odbrana, kao i onoga što odbrana želi.

Daleka je prošlost kada je osnovni princip odbrane na prvom pasu bio “Deny”. Na našem jeziku ne postoji košarkaški adekvatan prevod za “Next” odbranu. Pomoć sa prvog pasa najbolje opisuje navedenu odbranu.

Next se uglavnom koristi u sledećim situacijama:

  • PNR ODBRANA
  • OFF BALL BLOKADE ZA ŠUTERE
  • IZOLACIJE/1 NA 1 ODBRANA

PNR odbrana – Next odbrana se u pick and rollu koristi u odbrani Double side PNR (kada ballhandler napada stranu sa dva igrača). U tom spejsingu je moguće da igrač sa prvog pasa rotira, što uglavnom nije moguće kada je Single side PNR u pitanju.

U ovim situacijama se koristi takozvani “Stunt”. Stunt omogućava da se igrač koji pomaže sa prvog pasa brzo vrati na svog igrača. Ova rotacija traje veoma kratko.

Next man peel rotacija – Igrač koji pomaže sa prvog pasa u PNR-u preuzima ballhandlera, dok defanzivac PNR ball handlera ide na šutera kog je čuvao igrač koji pomaže sa prvog pasa.

Ova odbrana znatno olakšava posao centra koji brani PNR (odnosno čuva skrinera). Jednostavno centar može isključivo da se fokusira na svog igrača koji pravi blokadu.

Samim tim zaustavlja se jedna od primarnih opcija u PNR (short roll, short pop, roll to basket). Barem u meri da centar koji pravi blokadu nema nikakvu prednost.

izvor: YouTube/DavidBball

PNR SWITCH + NEXT – Veoma popularna kombinacija, poznato je da je switch odbrana koja se najviše koristi u Evropi trenutno.

Kada centar ostane sa bekom na perimetru, pomoć sa prvog pasa je gotovo uvek neophodna. Posebno u slučaju kada je bek koji napada centra izuzetno talentovan napadač.

Pomoć u ovim situacijama kao i generalno next odbrana zahteve odličan tajming. Igrač koji rotira iz tih situacija ne sme biti statičan, pa i najobičnije fintiranje, poput kretnje levo-desno služe odlično kako bi se zbunio bek koji napada.

Primarna ideja je sprečiti prodor beka koji napada centra. Pomoć može biti agresivna koja povremeno ide u udvajanje ili kratka rotacija.

NEXT MAN – ZONA 3-2 2-3

Neretko kada su sjajni strelci u pitanju treneri se odluče za veoma agresivnu pomoć sa prvog pasa koja za trenutak ide u zonu 3-2 ili 2-3.

Upravo je to bio slučaj u prošlogodišnjem večitom derbiju, kada je Dejan Radonjić na taj način branio Panterove izolacije.

Off ball blokade su još jedan segment u kom next odbrana ima veliki uticaj. Ukoliko se dobro koristi može biti vrlo korisna u ovim situacijama.

Ponovo je jako važan tajming za pomoć kada šuter izlazi iz blokade i spreman je da šutne. Ova rotacija olakšava posao beku koji je u Chase odbrani, odnosno ide za igračem.

Pored toga što rotacija sa prvog pasa u ovim situacijama otežava šut, može biti korisna da zaustavi dribling ili kretnju beka prema košu. Takozvani Curl iz blokade.

PROČITAJTE NA FLOUTERU:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *