Mijović za Flouter: Dule Vujošević predstavlja suštinu ovog posla, uživam u svakom trenutku sa njim

Da je Crna Gora zemlja košarke u kojoj stasava veliki broj igrača, ali i trenerskih stručnjaka vidimo i na primeru Petra Peka Mijovića. Mladi košarkaški strateg, glavni trener juniora Studentskog Centra Derby i bivši trener podgoričke Budućnosti, govorio je za naš portal.

Javnost je slabo upoznata sa Vašim košarkaškim počecima. Možete li reći nešto više o tome i kako ste se opredelili za trenerski poziv?

“Moji počeci trenerskog rada vezani su za moj rodni grad Bar. Još kao dječak, kroz kadetski i juniorski uzrast kod mene se rodila želja za trenerskim poslom. Već u tom periodu košarku sam posmatrao iz ugla trenera, pokušavao da iz rada sa dobrim trenerima iscrpim određena znanja i vještine za kasnije bavljenje trenerskim pozivom. Počeo sam već sa 22 godine u barskoj Primorci kao pomoćnik Peđe Milovića, nakon toga je uslijedio sjajan period u  Mornaru  uz Đoka Pavićevića sve do prelaska u KK Podgorica 2009.  godine gdje je počeo moj samostalni angažman koji uz kratke povratke na mjesto asistenta prvog trenera traje do dan danas.”

Radili ste u timovima iz Vašeg rodnog Bara, preko Prizrena i Prištine pa sve do Roana i Vroclava. Gde ste se osećali najlepše, a gde je bilo najteže prilagoditi se i raditi?

“Svaki posao je na svoj način i težak i pun izazova i “prepreka” koji vas na svakodnevnom nivou maksimalne posećenosti čine boljim trenerom. Kao što sam rekao početak je vezan za Primorku i Mornar iz Bara, kasnije rad u KK Podgorici u veoma dobrom projektu sa mladim igračima do ulaska u stručni štab seniorske reprezentacije sa Lukom Pavićevićem i prvi inostrani angažman u Francuskom Roanu koje je bilo sjajno iskustvo i rad u sjajnoj organizaciji sa nekoliko igrača koji su kasnije bili dio organizacija na NBA i evroligaškom nivou.

Kroz rad u Baškimiju i Priština Sigalu sticao sam iskustvo rada u Balkanskoj ligi i Fiba Evrokupu. Pomenuo bih nakon toga jedno veoma zanimljivo iskustvo na azijskom kontinentu u reprezentativnom programu Irana.

Svaki posao je imao svoje izazove kao što sam rekao, adaptacija na različite nivoe, mentalitete i karaktere je za mene bilo jako značajno u smislu košarkaškog  i životnog sazrijevanja.  Kruna svih tih godina rada, uspjeha, manje uspješnih ili neuspješnih poslova činilo me je i boljim i jačim. Poziv  Budućnosti i Dragana Bokana je bio kruna dotadašnjeg mog trenerskog posla. Nakon Budućnosti, Slask iz Vroclava i nastavak rada na Evrokup nivou i jedna epizoda u mađarskoj ekipi Atomeromua gdje smo značajno podigli organizaciju rada, ušli u seriju dobrih rezultata, ali nažalost zbog jako teškog oblika Korone sezonu sam završio nešto ranije.”

Pre tri godine vam se ukazala prilika da sednete na užarenu klupu podgoričke Budućnosti. Kakvi vas utisci vežu za rad u podgoričkom košarkaškom velikanu?

foto: KK Budućnost Voli

“Budućnost je definitivno najbolji dio mog dosadašnjeg trenerskog rada. Vrhunska organizacija, jak roster , razvijanje uz dobre igrače i stručni štab me je činio boljim.

 Sama imena koja su prošla kroz klupu Budućnosti dovoljno govore o rejtingu kluba koji je posebno i značajno podignut u prethodnih desetak godina.

Godinu i po dana provedenih na klupi, u ulozi prvog trenera, je zasigurno nešto što je obiljezilo moju dosadašnju trenersku karijeru.”

Možete li izdvojiti najlepše i najteže momente u Budućnosti?

“Bilo ih je mnogo. Srećom, mnogo više lijepih, a ako mogu da biram posebno mi prijaju sećanja na pobjede nad Partizanom i Crvenom zvezdom u Pioniru i Hali Sportova i borbe sa samom elitom trenerskog poziva u Evropi, Anreom Trinkijerijem i Sašom Obradovićem.”

Kakvo mišljenje imate o ligi Poljske u kojoj ste trenirali Slask?

“Poljska liga je solidna liga sa sjajnim marketingom,  sa dosta ozbiljnih i talentovanih stranaca i velikim brojem inostranih trenera.  Liga raste u svakom smislu i poslednji rezultat njihove reprezentacije sigurno će dodatno pogurati njihova ulaganja u košarku.”

foto: Śląsk Wrocław

Kako Vam se čini izdanje reprezentacije Crne Gore na Eurobasketu?

“Crna Gora je imala jako dobro izdanje na EP. Proširena je baza igrača, jedan broj mladih od 2002.  godišta i mlađih ozbiljno kuca na vrata reprezentacije i treba sa optizmizmom gledati na vrijeme pred nama!”

Imaćete priliku da sarađujete u Studentskom centru sa jednim od najvećih trenera i stvaralaca na ovim prostorima, Duškom Vujoševićem. Šta očekujete od prvog tima u ovoj sezoni ABA lige i koliko Duško može biti značajan za razvoj tima?

“Duško Vujošević je trener o kome ne treba previše trošiti riječi. Njegovo prisustvo, svakodnevni razgovori i rad na terenu  su nešto izuzetno što se desilo crnogorskoj košarci, a moram priznati  i meni lično, ali i svim trenerima u klubu. Za Duleta volim da kažem da predstavlja suštinu trenerskog posla i radujem se svakom novom treningu i svakom momentu provedenom uz takvog trenera, uz kog i ja želim da budem i izađem bolji.”

foto: Studenstki Centar Derby

Koliko crnogorski timovi mogu u ABA ligi ove sezone?

“Crnogorski timovi  kontinuirano predstavljaju značajan faktor u ABA ligi. Mislim da će taj trend biti nastavljen i ove sezone, te da će sva tri tima ponovo biti na visokom nivou. Nadam se da će svi premašiti svoje primarno zacrtane ambicije.”

Šta očekujete od Budućnosti u Evrokupu i „večitih“ u Evroligi?

“Budućnost je nov tim sa novim trenerom. Smatram da je u takvoj situaciji ekipi potreban mir i prevashodno koncentracija na dobar rad. Iz toga nemam sumnje da će vremenom slika biti sve bolja i da će tim kako vrijeme bude odmicalo igrati sve bolje.  Vlade Jovanović je neko koga izuzetno cijenim, u svojim je najzrelijim trenerskim godinama i vjerujem da će naći načina da iz ekipe izvuče najbolje. Nikakav pritisak rezultata ne bih stavljao pred tim, jer kao što rekoh. on je nov i za velike stvari biće potrebno vrijeme.

Što se tice Partizana i Zvezde u Evroligi, slična je situacija. Veliki budžeti,  velike ambicije i novi timovi. Neće biti lako naći pravu hemiju i hijerarhiju na veliki broj igrača u rosterima, ali ekipe su sastavljene od igrača sa velikim individualnim kvalitetom i biće sigurno tvrd orah mnogim timovima.”

Da li imate određene trenerske uzore?

“Pratim veliki broj trenera. Način rada, navike, principe… Pokušavam da od te grupe za koju smatram da je sam krem evropske košarke pokupim najbolje.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *