Predstavljamo EL: Žalgiris Kaunas

Nakon poprilično loše prošle sezone, što u Evroligi gde su bili zadnji, te u domaćem prvenstvu gde su bili treći, Žalgiris u ovu sezonu ulazi sa nešto većim ambicijama. Skoro sigurno će imati bolji rezultat u domaćem prvenstvu, ali pravo je pitanje šta mogu u Evroligi iako je sastav nadograđen.

Iako je za Žalgiris debakl da ispadnu u polufinalu plejofa litvanske lige, Kazis Maksvitis je ipak opstao na mestu trenera. On je bio planiran da bude trener Žalgirisa ove sezone još ranog proleća, ali je posao dobio već 11. aprila nakon što je Jure Zdovc dobio otkaz. Žalgiris je tad prvi put u sedam godina izgubio dva meča zaredom u Litvaniji. Nije uspeo da popravi sezonu, ali Žalgiris mu je dao poverenje u narednoj. Sastav je rekonstruisan i budžet je povećan, mada neznantno, za samo oko 500 hiljada evra.

Promene u sastavu

Žalgiris ove sezone ima totalnu promenu u reketu – samo je Tajler Kavano ostao od cele rotacije visokih igrača. Žofri Lovernj je otišao u Asvel, Džoš Nebo u Makabi, Marek Blaževič u Obradorio, Regimatas Mitonas u Vulves BC. Doveli su Letonca Rolandsa Smita koji je prošle sezone igrao za Barselonu. Došao je i Kevarijus Hejs, koji je nakon solidne sezone u Bursi igrao i NBA letnju ligu, a u klub se vratio Laurinas Birutis koji je igrao za Žalgiris u sezoni 2018-19.

Najjače pojačanje ove sezone im je definitivno Ignas Brazdeikis. Nakon što je prelazio iz G lige u NBA i obrnuto protekle tri sezone, reprezentativac Litvanije je došao da igra Evroligu i da se pokaže u Evropi. Na poziciji niskog krila doveli su još Arnasa Butkevičijusa, prošlogodišnjeg šampiona Litvanije sa Viljnus Ritasom. Paulijus Jankunas se penzionisao, a nije produžena saradnja sa Nils Gifajem.

Što se tiče rotacije bekova, Zoran Dragić je otišao u Cedevitu Olimpiju, Arturas Milaknis u Baskoniju a Janis Strelnieks u AEK, a Taj Vebster je već pred kraj prošle sezone završio saradnju. Mladi Mantas Rubstivičijus je otišao u Lijetkabelis a Titas Sargiunas u Prijenaj. Dovedeni su Kinan Evans iz Makabi Tel Aviva, kome je ovo druga sezona u Evroligi, Tomas Dimša iz Trevizoa i mladi talenat Dovidas Giedraitis iz Lijetkabelisa.

Žalgiris 2022/23- Sastav

PG: Kinan Evans, Lukas Lekavičijus, Mantas Kalnijetis
SG: Edgars Ulanovas, Tomas Dimša, Dovidas Giedraitis
SF: Ignas Brazdeikis, Arnolds Butkevičijus, Karolis Lukosiunas
PF: Roland Smits, Tajler Kavano
C: Laurinas Birutis, Kevarius Hejs

Žalgiris
foto: ŽALGIRIS

Očekivanja u narednoj sezoni

Žalgiris je odlično počeo u Litvaniji i za sada imaju 3-0. Sastav deluje bolje i kompaktnije nego prošle sezone, mada pitanje je koliko mogu da urade u Evroligi- budžet za igrače im je opet među najnižima. Sigurno se neće predavati bez borbe, a možda čak i budu iznenađenje, ali jako zavisi od toga na kom nivou će igrati Hejs i Dimša kao i koliko mogu očekivati od Kalnijetisa. Fali širine u sastavu, mada u domaćem prvenstvu se neće toliko trošiti s obzirom da su bar za sada pokazali šematski bolju odbranu nego prošle sezone. Mali je uzorak, ali za sada igraju sporije, čak tri poseda manje po meču nego prošle godine.
Statistika igrača u prvih tri kola litvanske lige.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *