Primer playbooka u modernoj košarci

Košarka se mnogo promenila u poslednjih nekoliko godina, samim tim i napadački setovi timova. Dokazano je da brža košarka ili moderna daje više rezultata, prvenstveno PNR igra.

Više od 70 odsto napada sadrži PNR, pritom treneri ne komplikuju u navedenim situacijama, suština je brže ući u određeni spacing u PNR.

Rast individualnog kvaliteta igrača je dodatno doprineo ovoj promeni, činjenica je da današnji igrači zahtevaju veliku slobodu u napadu, samim tim njihov “decision making” igra veliku ulogu.

EARLY OFFENSE – Uglavnom brzi napadi koji se završavaju u prvih osam sekundi napada, sve posle toga predstavlja pozicioni i sekundarni napad. Krucijalni elementi u ranoj fazi napada su pre svega “decision making”, individualni kvalitet igrača, odnosno mogućnost pretnje šutem za tri poena, zbog neophodnog spacinga kao i dobru liniju trčanja.

izvor: YouTube/BallScouting

Andrea Trinkijeri: “Veoma je bitna stvar imenovati akcije na način kako bi igračima bilo lakše da ih zapamte. Igrači ne bi koristili svoju memoriju za nazive akcija, već za egzekuciju istih. Dakle, prvo imate “zipper” seriju napada onda imate “zipper 5” znači da je PNR sa peticom. Onda imamo “zipper side” onda četvorka ide u drugi korner, “zipper 4″ up četvorka ide gore itd… Na ovaj način čuvate memoriju svojih igrača, veoma bitno”

ZIPPER SERIES

Sekundarni napad iz kojeg mnoge ekipe ulaze u PNR, prilično težak za čuvanje, pritom ukoliko ste kreativni pored PNR mogu se izvući još dosta opcija. Anadolu Efes unazad nekoliko sezona koristi ovaj set u većini svojih napada, kao ulazak u PNR, svi znaju šta će uraditi, ali uz kvalitetne igrače, dobar spacing, ne postoji neka posebna odbrana koja može u toj meri zaustaviti ZIPPER OFFENSE.

IVERSON SERIES – Popularni iverson cut se koristi u mnogim akcijama, najčešće prilikom pravljenja spacinga za PNR. Zatim ulazak u PNR u empty i mnogih drugih akcija.

HORNS SERIES – Vrlo verovatno početni raspored iz kojeg kreću najviše akcija u košarci. Na našim prostorima formacija poznata kao “rogovi”. Ne postoji playbook koji ne sadrži barem nekoliko akcija iz hornsa.

UCLA MOTION – Primarni napad za PNR, sa nekoliko opcija.

FLOPPY SET – Na našim prostorima veoma popularni dijamant. Veoma prosta akcija koja neretko pravi probleme odbrani. Pritom može da služi kao dobar entry za razne akcije.

GRENADE DHO – Kolega Milos Radenović je u svom tekstu detaljno objasnio uručenje sa low posta iz kojeg ima mnogo opcija.

RAM SCREEN U FLAT PNR FORMACIJI – Jedan od najpotcenjenijih PNR spacinga je upravo u flat formaciji, gde nemamo igrače na 45 stepeni. Već tri igrača u flat formaciji, dva na liniji za tri u korneru, jedan na dunker spotu. Fenomenal spacing sa mnoge situaciji, napad na switch sa visokog posta, izolacija, pick and pop igra itd…

PLAYBOOK LISTA:

Early offense:

DOUBLE DRAG ONE ROLLS THE OTHER POPS

DOUBLE DRAG AND FLARE FOR SHOOTER

PNR ON EMPTY

ELBOW PNR

PNR ON EMPTY + STAGGER

WIDE PINDOWN INTO SHOT OR ELBOW PNR

STAGGER AWAY + VEER

SECONDARY OFFENSE – ZIPPER

ZIPPER SPREAD PNR :

ZIPPER + RAM + STAGGER + VEER

ZIPPER + RIP + CUT TO THE BASKET

ZIPPER + RIP + CUT TO THE BASKET + HANDOFF FOR ELBOW PNR

ZIPPER + SLIP + HAMMER SCREEN

IVERSON CUT MAKE SPACING FOR SINGLE OR DOUBLE SIDE PNR

IVERSON CUT + PNR ON EMPTY

IVERSON CUT + SIDE PNR + STAGGER

IVERSON CUT + DOUBLE STAGGER

HORNS SERIES :

HORNS + POP + DIVE

HORNS + HANDOFF + STAGGER TWIRL

HORNS + STAGGER + ZOOM/ ELBOW PNR

HORNS + UCLA + FLEX + STAGGER/ CURL OR STRAIGHT FOR SHOT

HORNS + ELBOW PIN + ZOOM

HORNS DOUBLE DRAG + ELBOW PIN FOR SHOOTER

HORNS PNR ON EMPTY

HORNS + SPAIN PNR

HORNS + DOUBLE DRAG + POP AND DIVE

UCLA MOTION:

ELBOW PNR

DEEP SEAL

PICK AND POP

FLOPPY SET:

PNR ON EMPTY/ SHAKE PNR

ATTACK SINGLE SIDE AFTER HANDOFF FROM FLOPPY

CURL + POP OUT

STRAIGHT + ROLL

GRENADE DHO:

CROSS SCREEN FOR LOW POST + GRENADE

IVERSON + GRENADE + ATTACK BASELINE FROM PNR

DOUBLE DRAG + GRENADE + ROLL

CROSS SCREEN FOR LOW POST – GRENADE – HANDOFF – FLARE FOR SHOOTER

FLAT FORMACIJA PNR:

RAM SCREEN + FLAT PNR

ATTACK SWITCH + KEEP + HIGH POST + ISOLATION

U modernoj košarci kada imamo mnogo preuzimanja ili nekad jednostavno akcija ne bude dobro odigrana, prednosti neće biti.

U tom trenutku uvek treba imati plan B. Prvenstveno PNR, s tim ćete imati dosta “no play type” situacija u smislu običan PNR ili izolacija, low post.

Želimir Obradović je imao sjajan sistem u late shot clock situacijama, kada se igra izolacija sa flare blokadama sa strane i cutovima.

Dobar playbook bez dobrih igrača je kao pesma sa dobrim tekstom, ali lošom matricom. Morate igrače staviti u najbolju moguću poziciju za koš u zavisnosti od njihovih kvaliteta, odbrane koja se napada i mnogih drugih okolnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *