Srbija i Nemačka, finalni čin!

Ne postoji veliki broj stručnjaka, uopšte ljudi iz sveta košarke koji su pre početka Mundobasketa prognozirali da će se Nemačka i Srbija naći u samoj završnici. No, kako to obično biva na turnirskom sistemu takmičenja – srce, pripadnost dresu i želja nadjačavaju kvalitet rivala. Sve te karakteristike krasile su našu i Nemačku reprezentaciju na putu do velikog finala.

Za trenutak ćemo se vratiti u prošlost i istoriju duela dva tima na šampionatima sveta, jedini put kada smo se sastali sa Nemcima na najvećoj košarkaškoj smotri bilo je 2010. u Turskoj, Milenko Tepić je promašio polaganje za pobedu što je značilo poraz posle dva produžetka rezultatom 82:81. Kada je Eurobasket u pitanju statistika je na našoj strani dva duela i dve pobede od kojih je poslednja ona u Nemačkoj 2015. Nakon osam godina Bogdan Bogdanovic, Nikola Milutinov, Maodo Lo, Nils Gifaj, Denis Šruder i Johanes Vojtman će biti akteri dvoboja koji ovaj put ima najveći mogući značaj.

Kada je timska statistika na talonu parametri su slični, ukupan broj poena kaže da je Srbija na drugom mestu odmah ispod Sjedinjenih Država sa 684 poena odnosno 97,7 po meču, Nemačka ne zaostaje previše te se sa 661 poenom 94,4 po meču nalazi na četvrtom mestu. U šutu za tri poena timovi su izjednačeni sa 38% dok je blaga prednost na našoj strani kada je šut za dva u pitanju, sa 56% u odnosu na 51% koliko šutiraju Nemci. Sve oči biće uprte u lidere Bogdana Bogdanovića sa jedne i Denisa Šrudera sa druge strane, iako se radi o igračima koji igraju različite pozicije više je nego jasno koliki je njihov uticaj na igru ne samo što se poena tiče nego i distribucije lopte u napadu. Ključnu ulogu pogotovo u defanzivnom delu mogli bi da odigraju Aleksa Avramovic i Ognjen Dobrić, dok će se Nemci nadati da će Andreas Obst nastaviti svoju šutersku rapsodiju. Zanimljivo će biti koliko će Johanes Vojtman, Danijel Tajs i ostatak unutrašnje linije Nemačke uspeti da ispariraju čvrstini Nikole Mulitinova.

Na kraju u ovakvim utakmicama statistika pada u vodu, tim sa većom inspiracijom uglavnom odnosi pobedu, a pristup i partije koje su pružile Srbija i Nemačka garantuju spektakl u najavi. Našem kapitenu i lideru Bogdanu Bogdanoviću ovo će biti četvrto veliko finale, pa uz puno pravo možemo reći da on kao i svaki igrač u rosteru zaslužuju zlato. Za Srbiju za Borišu Simanića, za istoriju momci srecno!

video: YouTube/SportKlub

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *