Staloženost Partizanove “divlje” spoljne linije

Partizan Mozzart Bet je slavio u drugom evroligaškom večitom derbiju u istoriji, trećem u ovoj sezoni, savladavši Crvenu zvezdu Meridianbet sa 78:79 u veoma uzbudljivoj utakmici u dvorani Aleksandar Nikolić.

izvor: YouTube/EUROLEAGUE BASKETBALL

Malu rekapitulaciju derbija možete pročitati na našem portalu. Predmet ovonedeljne analize je jedan od ključnih, ali veoma zapostavljeni faktor pobede crno-belih.

Radi se o staloženosti spoljne linije Partizana, pre svega trojca Dante Egzum – Aleksa Avramović – Kevin Panter.

Ovaj trojac je namerno istaknut, budući da je od 13 asistencija Partizana na ovoj utakmici, čak 10 uspešnih dodavanja delo Egzuma (pet), Avramovića (četiri) i Pantera (jedno uspešno dodavanje). Ostale asistencije su išle od Nanelija, Papapetrua i Anđušića, koji su imali po jednu asistenciju.

Inače, Partizan je u ovom segmentu bio za nijansu bolji od Crvene zvezde, koja je imala 12 asistencija (Mitrović pet, Vildoza i Dobrić po dve, Lazić, Petrušev i Nedović po jednu).

Izdvojeno je tačno deset situacija sa utakmice, gde se jasno videla staloženost crno-belih, posebno osporavane spoljne linije tokom sezone.

Navedeni igrači nisu srljali po svaku cenu u ovim situacijama i težili su što boljim rešenjima u datim situacijama.

Egzum i Lesor

Prva situacijaDante Egzum i Matijas Lesor igraju Spread Elbow PNR, gde Egzum pokušava prodorom u sredinu da probije Luku Vildozu, međutim Vildoza čita nameru Australijanca i nogama mu zatvara prodor.

Egzum zastaje i pušta loptu za Matijasa Lesora, koji pokazuje vrhunsku agilnost i rutinski završava iz reketa.

Egzum i Lesor (+ Trifunović)

Isti akteri kao iz prošle situacije (uz dodatak Uroša Trifunovića), samo drugačija situacija. Ovoga puta Egzum napada Vildozu na low postu.

Okreće se uz čeonu liniju, međutim Kuzmić pravovremeno udvaja Egzuma sa čeone linije. Matijas Lesor i Uroš Trifunović odlično pomeraju u odnosu na loptu, posebno Lesor utrčavanjem u srce reketa.

Nedović za trenutak kasni u zatvaranju Lesora i ostaju dva otvorena igrača Partizana. Egzum odlično to uočava i povezuje Lesora sa košem, koji rutinski to zakucava.

Egzum i Ledej

Karakterističan poziv za low post Dantea Egzuma. Egzum ponovo napada na low postu, ovoga puta Nikolu Ivanovića.

Zvezda bolje puni reket, međutim Ledej i Lesor menjaju mesta, gde Lesor utrčava u reket, a Ledej penje na 90 stepeni od koša.

Luka Mitrović i Filip Petrušev ovde potpuno zaboravljaju na Zeka Ledeja koji ostaje sam na šutu za tri (4/5 za tri) i kažnjava nepažnju Zvezdinih centara.

Egzum i Naneli

Nova situacija za plejmejkera crno-belih, ponovo iz njegovog najjačeg oružja – prodor igre.

Primarna opcija – mismatch situacija gde je Alen Smailagić imao 1 na 1 sa Ognjenom Dobrićem, međutim Zvezda šalje agresivno udvajanje sa čeone linije (Petrušev) i lopta se ponovo vraća na perimetar.

Na sedam sekundi do kraja napada, Egzum ponovo ima situaciju 1 na 1 sa Vildozom, uz Stunt poziciju Ivanovića sa prvog pasa.

Džejms Naneli koristi fokus Ivanovića na prodor Egzuma i beži u korner, što Egzum maestralno nagrađuje dodavanjem u korner i Naneli kažnjava pomoć Ivanovića sa prvog pasa.

Step-up Spread PNR + Short Roll + novi napad + Egzum i Madar

Nova situacija koju crno-beli strpljivo rešavaju – Step-Up Spread PNR Kevina Pantera i Matijasa Lesora, gde crno-beli imaju odličan spacing, koji im kasnije donosi novi napad (Papapetru ofanzivni skok) i otvoreni šut Jama Madara kog Dante Egzum nagrađuje svojom petom asistencijom za odlično kretanje bez lopte i pravilno držanje širine u napadu.

Nevezano za prethodni promašaj Egzuma, odlično rešeno agresivno iskakanje (Hard Hedge) na Kevina Pantera, koji je bez panike prosledio loptu za Jama Madara.

Madar je odličnom kretnjom odvukao Vildozu i tako produžio rotaciju Nedoviću na Egzumu, koji je imao otvoreni šut za tri poena. Napad po ukusu stratega crno-belih, Željka Obradovića.

Panter i Ledej za kraj prvog poluvremena (+ Lesorova kretnja)

Poslednji napad Partizana u prvom poluvremenu na pet poena prednosti. Crno-beli su imali gotovo pun napad na raspolaganju.

Nemanja Nedović je bez ikakvog razloga lovio ukradenu loptu (Zvezda bila u bonusu + Panter je dovoljno dobar ballhandler da bi izgubio loptu na takav način). Kevin Panter je rutinski sačuvao loptu i Nedović je ispao u odbrani.

Matijas Lesor utrčava prema košu iza leđa Petruševu (koji je izašao na Pantera) i tako je isprovocirao Stefana Lazarevića da za trenutak pomogne iz kornera sa Zeka Ledeja.

Taj delić sekunde je bio dovoljan Panteru da pošalje pas poput kvoterbeka za Ledeja u korneru. Ledej ne dobija baš idealnu loptu, ali mu to nije zasmetalo da pogodi svoju drugu trojku za plus osam na poluvremenu.

Avramović mismatch protiv Petruševa + pas za Ledeja

Razigravačku ulogu od Dantea Egzuma u drugom poluvremenu preuzima Aleksa Avramović.

Avramović u drugom poluvremenu prvi put ulazi u igru i za malo više od 10 minuta postaje bitan faktor u igri crno-belih.

Nije šuterski briljirao (1/7 iz igre), ali je zabeležio četiri asistencije i tako bio drugi najbolji asistent ekipe.

U ovoj situaciji iz bočnog auta, iz Zipper formacije ne prolazi primarna varijanta (PNR sa Smailagićem). Avramović strpljivo nastavlja u handoff sa Ledejem i provocira mismatch situaciju sa Petruševim.

Ostalo je 11 sekundi u trenutku preuzimanja, gde Avramović strpljivo pravi prostor da probije Petruševa i proigrava Ledeja za njegovu karakterističnu završnicu flouterom iz desne ruke sa zadrškom.

Još jedan mismatch Avramović – Petrušev + pas za Smailagića

Nova situacija za crno-bele, napad iz čeonog auta. Partizan malo teže izvodi čeoni aut, ali opet dolazi do iste situacije, samo sa 45 stepeni.

Petrušev ponovo preuzima Avramovića na 11 sekundi do isteka napada. Avramović na identičan način napada Petruševa – driblingom kroz sredinu iz leve ruke.

Ovoga puta Smailagić menja stranu i dobija loptu od Avramovića na zicer.

Avramović i Egzum (Egzum Flash Cut)

Aleksa Avramović i Dante Egzum su sada zajedno u petorci. Avramović pokušava da isprovocira mismatch, ovoga puta sa Lukom Mitrovićem.

Na 11 sekundi do kraja, to i dobija, međutim, ovoga puta pokušava da proigra Alena Smailagića na low postu, kog čuva Nikola Ivanović.

Dante Egzum sjajnom Flash kretnjom iz kornera koristi otvoreni stav Ognjena Dobrića, koji sprema udvajanje sa čeone linije. Uroš Trifunović popunjava njegovo mesto u korneru i tako odvlači i Nemanju Nedovića sa Egzuma.

Egzum dobija loptu od Avramovića, koji ne srlja i proigrava Egzuma za uspešan šut iz reketa.

Avramović ekstra pas za Ledeja – recept Željka Obradovića

Poslednja situacija izdvojena u ovoj analizi Partizanove spoljne linije je nešto čemu je težio Željko Obradović kao trener već decenijama unazad.

Princip stare jugoslovenske škole košarke – tražiti najbolju poziciju za šut, proigrati slobodnog igrača, moderno nazvano ekstra pasom.

U potpunosti je ispoštovan ovaj princip u datoj situaciji. Nemanja Nedović ponovo ispada na liniji dodavanja, što provocira pomoć Luke Vildoze na Urošu Trifunoviću, koji igra odlično u poslednjih nekoliko utakmica.

Trifunović dodaje Avramoviću, koji poštuje spacing i na kog Stefan Lazarević fintira pomoć jo-jo kretnjom, kako bi kupio vreme do povratka Vildoze na Avramovića.

Aleksa Avramović to maestralno čita i šalje loptu u korner za slobodnog Zeka Ledeja. Ledej je surovo kaznio Nedovićevo kockanje na liniji dodavanja svojom novom trojkom.

Stefan Lazarević, iako odličan defanzivac, je imao predugačku rotaciju da sustigne i Avramovića i Ledeja.

Bilo je još nekoliko situacija gde su Partizanovi bekovi strpljivo napadali Zvezdinu odbranu, koje nisu izdvojene.

Akcenat je bio pre svega na igračima koji po vokaciji i nisu klasični plejmejkeri, ali su na ovoj utakmici pokazali izuzetne plejmejkerske karakteristike.

Ovako zrela partija spoljne linije Partizana, protiv renomiranog evroligaškog i regionalnog protivnika, treba izuzetno da raduje navijače Partizana.

Ova utakmica je pokazala da Partizan može izuzetno zrelo da igra i da ima još prostora za napredak ove sezone!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *