Struka se oglašava: Partizan zapalio mrežice u Laktašima!

Nakon tri meča u nizu sa lošim procentima u šutu za tri, kanonada se vratila. Partizan pre meča sa Igokeom je bio u jako ošem šuterskom ritmu, šutirajući samo 13/46 kombinovano protiv Efesa, FMP-a i Fenerbahčea. Da bi protiv Igokee usledila eksplozija, 15/31 za tri što je i donelo prevagu u ovoj utakmici.

Atmosfera je bila sjajna u Laktašima, a publika je zauzvrat dobila meč sa puno atraktivnih poteza, sjajne borbe Igokee koja je nakon minus deset na poluvremenu uspela doći do minus tri i to dva puta. Završnica je na trenutak bila neizvesna, kada je Kroford 2 ipo minuta pre kraja ubacio trojku za minus tri, ali Partizan je u poslednja dva minuta odradio odličan posao u napadu i odbrani i priveo meč kraju.

Utisak meča je definitivno šut za tri igrača Partizana koji je konačno proradio nakon suše od tri meča. Rafalna paljba je počela već u prvim minutima meča, gde je Partizan otvorio trojkama Trifunovića, Smailagića i Nanelija. Kada se pogleda rezultat i šut za tri i rezultat meča, 15/31 za tri igrača Partizana u odnosu na 8/27 igrača Igokee je definitivno presudilo. Iako je Igokea proanlazila lake koševe na obruču, šut sa distance je bio dosta nekontrolisan i bez puno rezona.

Odbrana Partizana je imala problema, Igokea je često gledala da postavlja blookve za igrače koje Exum čuva. Exum je imao još par propusta, ekipno se grešilo u ostavljanju Stefana Đorđevića izvan fokusa. Stefan Đorđević je dosta puta neprimetno ostajao sam u reketu i Igokea je to uspšno koristila

Ali ipak suštini sve te greške je Partizan nadomestio brutalnim napadom, pa i pored primljenih 47 poena u prvom poluvremenu, na pauzu se otišlo sa +10. U prvom poluvremenu videli smo i jedno od boljih zakucavanja u ovoj fazi sezone, a akter je bio Džejms Naneli

U trećoj četvrtini dogodila se jedna promena. Partizan je solidno počeo u napadu prvih pet minuta (12 poena) ali nakon izlaska Kendrik Reja, Igokea se konsolidovala u odbrani.

Serijom 11-2 dolaze na -3, dva minuta do kraja četvrtine. Mnogo bolje pozicioniranje u odbrani je dovelo do toga da Partizan nije uspevao da pronalazi lako rešenja. Bolja komunikacija, pogotovo kod preuzimanja, je dovela do toga da igrači Partizana ne ostaju sami za tri poena kao u prvom poluvremenu.

Partizan-Igokea, pomaganje Igokee sa Papaetra
Primer jednog defanzivnog poseda gde se Papapetru ostavlja svesno sam. Prozor za pas Egzama Panteru koji je u korneru nije dovoljan da Egzam ima komfor da doda.
foto: Printscreen/YouTube/ABA Liga j.t.d.

Nakon tajmauta, Partizan pravi odličnu sekvencu na obe strane terena i vraća prednost na +8. Ne bih rekao da je ovo ključna sekvenca, ali čini mi se da je primorala trenera Igokee, Bajića da u četvrtoj četvrtini odmah počne s Kendrik Rejom kog je Partizan u prvom poluvremenu dosta dobro napadao. Zašo kažem primorala? Partizan je u tri defanzivna poseda zatvorio napad Igokee, ali je i pronađen komfor u napadu. Bez neke promene, momentum bi ostao na strani Partizana.

Kad se pogledaju prvih osam minuta treće četvrtine (pre gore navedene sekvence) i ceo četvrti period dobije se da je u tih 8 minuta trećeg kvartala, Partizan dao 12 poena iz 14 poseda(odbio sam bacanja Nanelija iz nesportskog faula jer se faul dogodio pod obručom Partizana i nije baš da je Partizan imao 100% siguran koš iako bi bila kontra 4 na 3), dok u četvroj četvrtini na 17 poseda postigao 20 poena. 0,85 poena po posedu naspram 1,18. Stoji to da na malom uzorku varijacija ume pokvariti stvari ali mislim da ovi brojevi ovde prikazuju dobro ono što se moglo primetiti i na terenu. A to je da je Partizan imao problema u napadu kada je Rej bio dobro sakriven ili nije bio na terenu.

Partizan- Trifunović protiv Reja
foto: Igokea m:tel/Marija Vuruna

Partizan u četvrtoj četvrtini prvih tri ipo minuta bez problema dolazi do koša. Postignuto je 10 poena i nakon uzasopnih promašaja obe ekipe Igokea ide na tajmaut pri 5:31 na satu.

Rej se u odbrani skrivao na Trifunoviću, koji nije uspevao da ga napada uspešno. To je omogućilo Igokei da ne dopusti prednost igračima Partizana. Panter je bio u problemima s faulovima, a zatim je i Egzam napravio četvrti faul. Morao je Obradović prvo s Papapetrom na minut, a zatim i Avramovićem. Rezultata nije bilo, pa je vrlo brzo vratio i Egzama i Pantera, i nakon još jednog propuštenog poseda trojkom Kroforda Igokea dolazi na -3.

Naredna dva minuta su protekla u znaku Partizana. Odlična energija i zalaganje, i dobra odbrana su rešile meč. Lepo je videti da Partizan je sve sigurniji u završnicama, jedan od segmenata gde je bilo problema.

izvor: YouTube/ABA Liga j.t.d.

Igrača utakmice je teško odrediti, po indeksu korisnosti to je bio Matijas Lesort, ali vredi istaći i partije koje su imali Naneli i Panter.

I Panter i Naneli su imali 18 poena, Panter uz 3/4 za dva i 4/6 za tri dok Naneli je imao 2/2 za dva i 4/8 za tri. Pored toga, Naneli je zabeležio i četiri asistencije. Dvocifreni su bili još Ledej (10 poena, šest skokova) i Trifunović koji je imao 12 poena.

foto: Igokea m:tel/ Marija Vuruna

Bitna pobeda za građenje momentuma, a u ovoj godini sledi još susret s Bajernom u Evroligi. Partizan dočekuje Bavarce, i bilo bi lepo završiti godinu pobedom kući.

Možete pročitati još na Flouteru:

Tradizione di famiglia in bianco e nero

Aleksa Avramović – Guess who’s back?

Kako je to kada zapleše Fakundo Kampaco


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *