Uprkos svemu – uspeh

Kada je 8. juna osvanula vest o ostavci dugogodišnjeg selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine, Vedrana Bosnića, euforija koja je vladala zbog nadolazećeg Evropskog prvenstva je značajno utihnula.

Lošoj energiji doprinela je i činjenica da je nakon selektora, svoju funkciju napustio i prvi čovek Košarkaškog saveza BiH, Mirza Teletović. Odlaske su ispratili i brojni finansijski i organizacioni problemi, pa je učešće nacionalnog tima na Eurobasketu bilo pod velikim znakom pitanja.

Ipak spas je stigao u zadnji čas i košarkaši su otputovali za Keln.

NA KRILIMA POBEDE PROTIV FRANCUSKE

Poslednja utakmica Zmajeva u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo donela  je senzacionalnu pobedu protiv favorizovane Francuske, pa entuzijazma među navijačima nije manjkalo.

Evropsko prvenstvo otvoreno je na najbolji mogući način. Pala je Mađarska, a udarna igla reprezentacije, Realov Džanan Musa, još jednom je pokazao da zemlja koju predstavlja može računati na njega. Dvocifreni su bili i Nurkić, Robertson i Halilović.

Već nakon dva dana, usledio je bolan poraz od domaćina prvenstva, Nemačke. Musinih 30 poena i Nurkićevih 21 nisu bili dovoljni da se ozbiljno zapreti domaćinu koji je uspešno odbijao sve nalete protivnika.

RUŠENJE EVROPSKOG ŠAMPIONA I BOLAN KRAJ

Nadu da Bosna i Hercegovina može proći takozvanu  “grupu smrti” dodatno je rasplamsala pobeda nad aktuelnim šampionom Evrope, Slovenijom. Bosna i Hercegovina je utakmicu otvorila sa osam poena prednosti, Slovenci su uzvratili jako i bilo je jasno da nas čeka neizvesna utakmica. Solidan procenat sa linije za tri poena i 15 postignutih trojki, praćenih pristojnom defanzivnom igrom, pomogli su da ekipa Adisa Bećiragića šokira tim predvođen Lukom Dončićem.

San o igranju osmini finala održao se i nakon ubedljivog poraza od Francuske jer su šanse, iako male, još uvek postojale. Zmajeve je čekao odlučujući duel sa Litvanijom.

Iako su meč odluke otvorili odlično parirajući Litvancima, protivnik je već u drugoj četvrtini napravio ozbiljnu prednost koju su održavali do kraja utakmice. Ovaj meč, kao i (usudim se reći) sve ostale na ovom Eurobasketu obeležile i čudne sudijske odluke. Ipak, reprezentacija Litvanije je zasluženo odnela pobedu.

ZA KRAJ

Promene na ključnim pozicijama samo nekoliko dana pred utakmice sa Češkom i Bugarskom u sklopu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, činjenica da se, žargonski rečeno do poslednjeg momenta nije znalo da li će tim otputovati na Eurobasket, loši uslovi u hotelima i brojne druge stvari za koje su direktno odgovorni čelni ljudi iz KS BiH, nisu uspele da spreče košarkaše da na  parketu ostave svoj maskimum. Bez obzira na ranu eliminaciju, nacionalni tim BiH je pored svih (ne)košarkaških problema ostavio pozitivan utisak na parketu i navijači zasigurno imaju na koga da budu ponosni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *