Vladimir Brodzianski- Visoki snajper iz Prijevidze

Vladimir Brodzianski je novi igrač Partizana. Osnovno o njemu, kao i mišljenje trenera Komarna i pomoćnog trenera Slovačke reprezentacije Zlatka Jovanovića, možete pročitati ovde.

Fizičke karakteristike

Vladimir Brodzianski je igrač na poziciji krilnog centra i centra, kako to Ameri nazivaju, ”tweener”.

Visok je 211 cm i ima 104 kg, uz raspon ruku 211 cm (merenje iz 2018, Europrospect).

Mobilan je za svoju visinu, ali ne toliko lateralno, pa protiv eksplozivnijih bekova i krila switch neće dolaziti u obzir. Ipak, u periodu dok je nastupao za Obradoiro, radio je switch u odbrani.

Ali od tada je morao poraditi na snazi i kilaži tako da zna šta treba raditi u switchu, ali nema više toliko dobre lateralne kretnje, pa u tim situacijama obično usmerava ofanzivnog igrača prema svojem saigraču.

Dosta je radio na snazi i ojačao u odnosu na koledž karijeru i prve sezone u Evropi. Nije nešto posebno atletičan, niti spektakularan skakač.

Ipak, ima brze pokrete ruku i dobru brzinu reakcije što će mu mnogo olakšati u odbrani protiv dobrih atleta.

Naravno da će mu faliti kilaža u duelima protiv fizički domintantnijih centara, ali nekim svojim napadačkim kvalitetima će kompenzovati svoje nedostatke, što će biti opisano u daljem tekstu.

Brodzianski – napad

Jedan od njegovih glavnih kvaliteta je polivalentnost. Dosta stvari ume da uradi u napadu, pa donosi veliku fleksibilnost i varijetet akcija u igri.

Ima šut za tri, efikasan je na obruču, PNR igra, igra leđima, utrčavanja… Izraziti je dešnjak, stoga gleda da završi desnom rukom u blizini obruča.

Kad se pogleda cela karijera, na koledžu nije imao sjajne procente za tri, ali je već tada pokazivao ogroman šuterski potencijal.

U Evropi je svake sezone imao preko 38% za tri, što je fantastično za visoke igrače.

A uzorak nije mali, s obzirom da je samo u prvoj sezoni u Evropi imao manje od dve šutnute trojke po meču. U poslednje dve sezone za Huventud, u 102 utakmice, šutirao je 106/249 za tri (42,5%).

Pored šutiranja iz mesta, veoma dobar je u pick and popu. Dobro se otvara iz bloka u prostor, a ume koristiti ghost screen. U minutima koje provede na terenu, doneće sjajan spejsing.

Trojke Bordzijanskog; pored trojki iz mesta i nakon relokacije, na 0:59 se može videti i iz ghost screena.

Dobar je sa linije penala, mada nije mašina u izvlačenju faulova. Najviše je do toga što često u napadu bude aktivan kao screener na liniji za tri poena ili stacioniran u korneru. Svake sezone je ubacivao preko 80% slobodnih bacanja, na proseku oko tri izvedenih po utakmici.

Osim šuta, adekvatan je i u igri leđima. Iz tih situacija obično završava desnom rukom i to frontalno od koša, što će ponekad biti mana, ali ne prevelika, jer dobro koristi finte.

Najčešći način na koji Brodzianski završava leđima. Nekad se dešavaju i situacije kao protiv Alana Vilijamsa, gde napadne licem,dok se ne nađe u poziciju gde može da završi leđno.

Takođe, u PNR koristi slip screen kako bi utrčao u prostor i pozicionirao se da napadne leđima protivničkog defanzivca (naročito će biti korisno kada protivnici pomažu iz kornera sa strane pomoći nakon PNRa ili kada se igra PNR na prazan korner). Najčeše završava poluhorogom desne ruke.

Situacija koju sam naveo iznad, u pick and rollu iz praznog kornera

Dobro čita prostor i pored utrčavanja nakon slip blokova, ume dobro da koristi i backdoor utrčavanja. Iza leđa protivniku kada je u korneru, a i uopšteno kad god nije fokus odbrane na njemu, on napada prostor i utrčava.

Dobro se kreće u tranziciji, gde kao prvi triler (trailer-igrač u tranziciji iza linije napada, koju određuje položaj lopte) uvek gleda da trčanjem napada obruč, ali opasan je i kao drugi trailer zbog pretnje šutem za tri poena iz dotrčavanja.

Već je dosta detalja spomenuto oko njegove igre dva na dva, što govori o njegovoj polivalentnosti.

Ukratko – dobro se otvara, ume da korsiti slip/ghost blokove, kao i da iz PNR-a završi napad igrom leđima.

Solidno proigrava saigrače iz short rolla, iako mu nije to najjača strana. Nema široku bazu u nogama prilikom postavljanja bloka, niti je nešto naročito snažan, stoga dešava se da postavi lošiji blok i da se mora ponoviti blok.

Brojke oko asistiranja mu nisu spektakularne iz nekoliko jasnih razloga.

Prvi je što uglavnom ne proigrava saigrače sa visokog posta. Najčešće je u niskom postu, što mu značajno smanjuje broj asistencija, jer nema tih lakih poena na obruču posle utrčavanja, već iz niskog posta su asistencije uglavnom šuterima za tri poena.

Drugi je što dobar deo post up poseda napada mismatch, pa ako nema pomoći završava sam. Ako ima, obično na njegov povratni pas odbrana reaguje jakim zatvaranjem (closeoutom), pa igrač kome je Brodzianski uputio pas napada prodorom, pa se ne piše asistencija.

Ume da dodaje, ume pronaći saigrače i da pogodi utrčavanja, ali ipak ne treba se očekivati da ima neke spektakularne brojke s asistencijama, niti neka sjajna dodavanja.

Najvažnije od svega oko plejmejkinga Brodzianskog je da ne gubi puno lopti. U toku karijere nijednom nije imao preko 12% TOV% (broj izgubljenih lopti/broj napada*) iako je imao potrošnju – USG% oko 20%, što znači da je koristio petinu poseda svoje ekipe dok je na terenu.

*broj napada, a ne poseda i procenjuje se formulom FGA + 0.44 * FTA + TOV.

Brodzianski – odbrana

Brodzianski je solidan defanzivac, mada ima nekih primetnijih mana.

Prva se tiče nečeg što je još na početku analize rečeno, a to je da je ”tweener”. Nedovoljno je snažan da uvek može igrati poziciju pet, ali i nedovoljno mobilan da uvek može igrati krilnog centra. Te svoje fizičke nedostatke kompenzuje dobrim refleksima i pametnim pozicioniranjem, kao i dobrim čitanjem protivničkog napada.

Druga mana je što mu se dešava da mu pada koncentracija, pa ne uradi šta je bilo potrebno u posedu. Mada ovaj problem češće dolazi do izražaja protiv slabijih protivnika, ko je gledao Norvešku i Slovačku mogao je da primeti ovo kod Brodzijanskog.

Ima odličan osećaj za blokadu i ne pravi puno faulova. Samo u Obradoriu je imao preko dve lične greške po meču, što je tad bilo približno prosek ACB lige za visoke igrače. Kada ne može blokirati, ruke su mu vertikalne, što je upravo jedan od razloga zašto ne beleži puno ličnih greški.

Skok mu je problem, najviše zbog fizikalija. Aktivan jeste na skoku i ume se pozicionirati, ali protiv krupnijih visokih igrača dešavaće se da ga pobede u vazdušnom duelu.

Takođe, kod skoka lako gubi borbe gde ne uspe uhvatiti iz prve, dok građenje protivnika mnogo zavisi od fizičkih karakteristika igrača kojeg gradi.

Iako je solidan u blokadama, zbog lateralne mobilnosti dešava se da ne bude u dovoljno dobroj poziciji da blokira. Ovo je naročito primetno kad čuva na slaboj strani nekog boljeg šutera u korneru.

Takođe, ne može uvek igrati switch u odbrani pick and rolla, jer će ga brži napadači lako preći.

Ima potencijal za iskakanja u odbrani PNRa, ali dešava mu se da se prekasno vraća na svog čoveka. Mnogo bolje koristi akceleraciju napred nazad u napadu nego u odbrani, iako mu ona nije na lošem nivou.

Očekivanja od Brodzianskog

Povrede Alena Smailagića i Balše Koprivice su značajno skratile rotaciju visokih igrača kod Partizana. Brodzianski, koji tehnički upada na mesto povređenog Balše je ogromno poboljšanje.

Dokazan je igrač na ACB i Evrokup nivou. Budući da je ACB definitivno druga najjača liga u Evropi (računajući i internacionalna takmičenja), može se očekivati da će se Brodzianski naviknuti na najviši nivo košarke u Evropi. Kao i sa Huventudom, biće mečeva gde će imati manje minuta dok u nekim će moći i veću rolu da ima, u zavisnosti kakve su fizikalije protivnika.

U ABA ligi će možda imati problema ukoliko sudije dozvole malo oštriju igru. Budući da je ovo fizički izuzetno zahtevna liga, ovakav sudijski kriterijum je česta pojava u regionalnom takmičenju.

Brodzianski će dovesti novu dimenziju u napadu – još jedan visoki igrač sa šutem, pored Zeka Ledeja i Tristana Vukčevića.

Dodatno će raširiti prostor, a ono što je glavno rasteretiće Ledeja i Lesora od ogromne minutaže u Evroligi. Sa širom rotacijom, cela ekipa će biti odmornija, pa ćemo videti i veću konstantnost.

U odbrani, zavisiće dosta od protivničkih centara. Protiv nekih ekipa u Evroligi, Brodzianski će izgledati vrlo dobro, dok će u drugim situacijama biti većih problema.

Ipak, imaće i šansi i protiv teškaša, jer će svojim šutem za tri će kažnjavati visoke koji su fizički jači, ali i manje mobilni da bi mogli pokriti Brodzijanskog na liniji za tri.

Sve u svemu, solidno pojačanje koje će značajno pomoći Partizanu, kako u periodu bez Balše Koprivice i Alena Smailagića, tako i kasnije u napadu na titulu ABA lige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *