Vreme nije isteklo, Kecman… IDEEEE!!!

“Gordon ima loptu, lopta za Tomasa, Tomas, Bogdanović za titulu, Bogdanović pogađa trojku!!!”

“Vre, vreme nije isteklo, vreme nije isteklo, Kecmaaaaaaan… IDEEEEE!!!!”

Drugačije se nije mogao započeti ovaj tekst. Tog 25. Aprila, 2010. godine, Partizan je na nestvaran način upisao pobedu. U poprilično zanimljivoj utakmici, delovalo je da će, sada već afirmisani NBA igrač, Bojan Bogdanović odneti titulu u Zagreb. Ipak, 0,6 sekundi je bilo dovoljno Kecmanu da to spreči.

Dušan Kecman je postao Agent 006, a Partizan je upisao svoju četvrtu titulu zaredom u Jadranskoj ligi. Bilo je to krunisanje sjajne sezone u kojoj je Partizan igrao F4 Evrolige.

Kecman je bio junak meča, ali morao je Partizan dobro da se naradi.

Predgovor

Četiri grada su bila u kokurenciji za završni turnir ABA lige, a odluka je pala na Zagreb, zbog toga što je Arena Zagreb bila jedna od novije izgrađenih. U polufinalu, Cibona je izbacila Olimpiju, dok Partizan je savladao Hemofarm, i zakazali su reprizu finala iz 2008/09.

U regularnoj sezoni, Cibona je oba puta slavila u dve neverovatno neefikasne utakmice: u drugom kolu, bilo je 64-51 za Cibose, dok je u 15. kolu Cibona slavila 69-59. Partizan je u obe utakmice šutirao ispod 46% iz igre, a naročito je loše išao šut za tri poena, 2/12 u Beogradu, dok je u Zagrebu bilo 4/19. U obe utakmice, Partizan nije imao rešenja za Marka Tomasa koji je u prvom meču postigao 24 poena, odnosno 22 u drugom.

Te sezone, Cibonu su predvodili Marko Tomas i Džamont Gordon, a takođe vredi istaći Bojana Bogdanovića koji je tad imao 20 godina. Regularnu sezonu su završili na prvoj poziciji i bili su dosta odmorniji od Partizana, jer je Partizan igrao F4 Evrolige.

S obzirom na utakmice u regularnoj sezoni, mogla se očekivati još jedna teška borba, a to se i dogodilo.

Tvrda utakmica s tvrdim početkom

Prvi period je prošao sa malo poena i u sporom tempu. Sudijski kriterijum je bio takav da se utakmica dosta prekidala i Cibona i Partizan nisu uspeli da uđu u ritam.

U prvih pet minuta, rezultat je bio 5-4 za Cibonu. Bilo je dosta grešaka, nervoza na obe strane. Kontranapadi nisu bili iskorišćeni, donosile su se loše odluke, gubile su se lopte.

Jedan od problema košarke u tom periodu: očajno pozicioniranje igrača Cibone omogućava da u ovom posedu Roberts kasnije upiše blokadu.
foto: printscreen/ Klavi Jatura

Čak 14 izgubljenih lopti su upisale obe ekipe i to je obeležilo ovaj period. Ono što se videlo u prvoj četvrtini, nastavilo se i kasnije.

Iako su se obe ekipe mučile celu utakmicu u postizanju peona, Marko Tomas je koristio svaku grešku odbrane Partizana i bio je u sjajnom ritmu.

Dobro otvaranje drugog perioda, ipa izjednačeno na odmor

U drugoj četvrtini, videli smo promene rezultata. Crno-beli otvaraju period sa serijom od sedam vezanih poena i održavaju tu prednost, ali od 7:00 na satu, Partizan ostaje bez poena iz igre narednih pet minuta.

Cibona je kontrolisala oba reketa, dva puta su poentirali iz druge šanse dok u odbrani nisu dozvoljavali da Partizan ima lake pokušaje na obruču.

Kod Cibone jedini raspoloženi su bili Tomas i Gordon. Tako je bilo i u nastavku utakmice.

Incident usporava Partizan

U trećem kvartalu, Partizan dolazi do prednosti od 41-36, ali događa se incident u publici i meč biva prekinut. Nekoliko trenutaka ranije, Mekejleb upisuje četvrtu ličnu grešku i nakon što se utakmica nastavila, Partizan opet upada u minus fazu. Cibona je odlično igrala u odbrani. Partizan je u poslednjih sedam minuta treće četvrtine došao do samo tri poena i postignut je samo jedan koš iz igre.

Svesno ostavljanje igrača otvorenim na liniji za tri poena od strane Cibone
foto: printscreen/ Klavi Jatura

Nisam komentarisao odbranu Partizana, jer su skoro sve poene primili od Gordona i Marka Tomasa. Kad god je neko drugi probao da napadne od igrača iz Cibone, to je bilo sprečeno i nije stvorena nikakva prednost.

Nastavak rovovske borbe

U poslednjem periodu, Partizan ostaje i bez Mekejleba i bez Božića zbog pet ličnih grešaka. Ono što je zanimljivo, jeste da je Udrih trojkom na početku četvrtine bio tek treći igrač Cibone koji je positgao koš.

Bojan Bogdanović je imao jako lošu partiju i bilo je zanimljivo da je Partizan imao Mekejleba na njemu u zoni, ali su se napravili propusti u odbrani Gordona koje je Cibona kaznila.

Cibona je imala šut za pobedu nakon nekoliko očajnih napada Partizana ali Tomas promašuje i meč je otišao u produžetke.

Produžeci su bili najefikasniji

Obično kada se igraju produžeci, odbrane budu još jače, igra se sa 110% energije. Bile su energične obe ekipe, ali bilo je i jako puno ličnih grešaka. Takođe, mnogo bolje su se postavljali igrači Cibone i omogućili su Gordonu da nastavi praviti probleme s prodor igrom.

Završnica je bila ludilo, Partizan je skoro dobio utakmicu ali Roberts je umalo bio tragičar utakmice. Bojan Bogdanović, iako loš celu utakmicu, postiže trojku iz kornera i počinje slavlje u Areni Zagreb.

foto: printscreen / Klavi Jatura

Meč nije gotov, dok se ne oglasi sirena. Kecman trojkom s preko pola terena se iskpuljuje za lošu šutersku partiju (pre te trojke je imao samo 1/6 za tri) i donosi titulu!

Naravno, protestvovali su iz Cibone. ali uzaludno. Žalba je bila odbijena, što je bilo i očekivano. Pozivali su se i na to da Kecman nije imao vremena da šutne i da na terenu nije smelo biti toliko ljudi, ali nije vredelo ništa. Partizan je već sjajnu F4 sezonu krunisao sa titulom u ABA ligi

Šta se može za 0,6 sekundi? Ne može se baš puno, ali Kecman je utišao celu halu, Kecman je obradovao stotine hiljada ljudi za malim ekranom, i postao večan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *